Έλλειψη ασθενοφόρων και παιδιάτρου στην Αίγινα

aigina esy

Δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας με πρώτη υπογράφουσα τη Γεωργία Γεννιά

Δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας για την άμεση στελέχωση, με οδηγούς και πλήρωμα, των ασθενοφόρων της Αίγινας, αλλά και για την τοποθέτηση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά.
Στην πρώτη ερώτηση επισημαίνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί εξαιτίας της ελλειπούς στελέχωσης των ασθενοφόρων, καθώς σήμερα υπάρχουν μόνο δύο οδηγοί και ένας επικουρικός που υπερβάλλουν εαυτούς, αλλά αυτό δεν επαρκεί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες του νησιού υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες. Ο υπουργός Υγείας ερωτάται τι πρόκειται να πράξει για την επάνδρωση των ασθενοφόρων, ενόψει και της θερινής περιόδου, πότε θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη δύο μόνιμων οδηγών και εάν προτίθεται να εφαρμόσει την κατ’ εξαίρεση μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις οδηγών, ώστε να μην μένουν κενές μετά από λίγο οι θέσεις.
Στη δεύτερη ερώτηση επισημαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρου. Μετά τον θάνατο της παιδιάτρου και διευθύντριας του Κέντρου Υγείας της Αίγινας, σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που δεν είναι αρκετό, όπως επισημαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της Αίγινας. Ο υπουργός Υγείας ερωτάται εάν προτίθεται να τοποθετήσει μόνιμο παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας, ή εάν σκέφτεται να αυξήσει τις ημέρες επίσκεψής του στο νησί.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας.

1. Θέμα: Ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ασθενοφόρων με οδηγούς και πλήρωμα στο νησί της Αίγινας

Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, το νησί της Αίγινας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όσον αφορά στα ασθενοφόρα του νησιού και ειδικότερα στην έλλειψη πληρώματος και οδηγών αυτών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο (2) οδηγοί μόνιμοι και ένας (1) επικουρικός, οι οποίοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο έργο τους. Εντούτοις, αυτό δεν επαρκεί, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες του νησιού υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επισημαίνεται ότι κατά την πρόσληψη οδηγών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατ’ εξαίρεση η μοριοδότηση της εντοπιότητας, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπου οι οδηγοί που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι στο Κέντρο Υγείας μετατίθενται σε άλλες Υπηρεσίες αφήνοντας κενές τις θέσεις. Αυτό αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων του νησιού.
Σημειώνεται μάλιστα ότι εκκρεμούν από το Νοέμβριο του 2017 τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 5Κ/2017 η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, και στην πρόσληψη δύο (2) μόνιμων οδηγών για το νησί της Αίγινας.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση των ασθενοφόρων στην έγκαιρη έλευση, την περισυλλογή και τη μεταφορά του τραυματία με αποτέλεσμα να θρηνεί η Αίγινα συχνά θύματα εξαιτίας της έλλειψης πληρώματος και οδηγών των ασθενοφόρων. Το τελευταίο τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το προηγούμενο Σάββατο, οπόταν και χάθηκε ένας νέος άνθρωπος.
Κατόπιν και ανωτέρω και δεδομένου ότι, παρόλο που το νησί της Αίγινας απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, δυστυχώς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Τι πρόκειται να πράξει ώστε να επανδρωθούν άμεσα τα ασθενοφόρα με πλήρωμα και οδηγούς, ειδικά ενόψει θερινής περιόδου που πλησιάζει;
2) Πότε θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της προκήρυξης 5Κ/2017, ώστε να προσληφθούν οι δύο (2) μόνιμοι οδηγοί;
3) Εάν προτίθεται να εφαρμόσει την κατ’ εξαίρεση μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις οδηγών, ώστε να μην μένουν κενές μετά από λίγο οι θέσεις.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γεννιά Γεωργία
Βαρδάκης Σωκράτης
Θραψανιώτης Μανώλης
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παραστατίδης Θεόδωρος
Παυλίδης Κώστας
Σιμορέλης Χρήστος
Σταματάκη Ελένη
Τσόγκας Γεώργιος

2. Θέμα: Ανάγκη άμεσης και μόνιμης τοποθέτησης παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας της νήσου της Αίγινας

Το νησί της Αίγινας μετά τον θάνατο της παιδιάτρου και Διευθύντριας, στο Κέντρο Υγείας του νησιού, έμεινε χωρίς παιδίατρο.
Χάρη στην ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου και της 2ης ΥΠΕ, το κενό αυτό καλύφθηκε εν μέρει με τοποθέτηση παιδιάτρου για δύο ημέρες την εβδομάδα. Ως ημέρες επίσκεψης παιδιάτρου ορίστηκαν η Τρίτη και η Πέμπτη.
Όμως, οι ημέρες αυτές δεν επαρκούν, όπως καταγγέλλουν όλοι οι Σχολικοί Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Αίγινας. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μεγάλο μέρος των κατοίκων δυσκολεύεται να καλύψει τα καθημερινά οικογενειακά έξοδα. Ως εκ τούτου, υπάρχει δυσχέρεια και στη δυνατότητα να καταβάλουν οι γονείς το ποσό που απαιτείται για επίσκεψη σε ιδιώτη ιατρό, εάν το παιδί τους αρρωστήσει ημέρες που δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, εάν ένα παιδί νοσήσει την Παρασκευή, μέρα επόμενη της αναχώρησης της μοναδικής παιδιάτρου, τότε πρέπει να αναμένει πέντε (5) ολόκληρες μέρες, προκειμένου να εξεταστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να μεταφερθεί, εφόσον είναι εφικτό, στον Πειραιά για διάγνωση σε κρατικό νοσοκομείο, είτε να επισκεφθεί ιδιώτη ιατρό του νησιού, επιβαρυνόμενοι τοιουτοτρόπως με τα επιπλέον έξοδα.
Ιδιαίτερα μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάγκη μόνιμης παρουσίας παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των μικρών επισκεπτών-παραθεριστών στο νησί.
Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της ευαισθησίας που διακρίνει την ηγεσία του Υπουργείου σε ανάλογα ζητήματα προστασίας της ζωής και της υγείας των πολιτών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Εάν εκτιμά ως πρόσφορο μέτρο, και άρα προτίθεται να εξετάσει την τοποθέτηση μόνιμου παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας.
2) Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί άμεσα υλοποιήσιμο, εάν σκέφτεται την αύξηση των ημερών επίσκεψης του παιδιάτρου στο νησί της Αίγινας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γεννιά Γεωργία
Βαρδάκης Σωκράτης
Δρίτσας Θοδωρής
Θραψανιώτης Μανώλης
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Σιμορέλης Χρήστος
Τσόγκας Γεώργιος

eep logo