Συνεδρίαση ΔΣ Σαλαμίνας για το Master Plan του ΟΛΠ

salamina chatziperos

Πρόταση Π.Χατζηπέρου για ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας παραβρέθηκε την Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, το οποίο συνεδρίασε με μοναδικό θέμα τη διαβούλευση για το Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τη Δήμαρχο κ. Ισιδώρα Νάννου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πολίτες σχετικά με τη διαβούλευση και τον πολύ περιορισμένο χρόνο που διατέθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε. για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα καθορίσει τη ζωή των κατοίκων και των σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον για πάρα πολλές δεκαετίες. Αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης της Κυνόσουρας και στα 835 στρέμματα της Αδόμητης Ζώνης Α΄ που επεστράφησαν στο Δήμο με το Ν.4504/2017 (ΦΕΚ 184/Α΄/29-11-2017). Επιπλέον έκανε αναφορά και για το σχεδιασμό της ΟΛΠ Α.Ε. να δημιουργηθεί ναυπηγείο στην περιοχή Βόρεια των Σεληνίων, θέση Λιμνιώνα, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Μετά την ενημέρωση ο κ. Χατζηπέρος πρότεινε την ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου προς την ΟΛΠ Α.Ε. και τα συναρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ειδικότερα δε για την Κυνόσουρα και το θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που είναι πλήρως προστατευμένος από τις Υπουργικές Αποφάσεις Α1/Φ02/16973/665/26-3-1982 και ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/2913/11-10-2001. Επιπλέον πρότεινε :
• Την απομάκρυνση των ναυπηγείων και των ναυαγίων
• Την εκτέλεση χερσαίων και ενάλιων ανασκαφών (ιδιαίτερα μετά τα σημαντικά ευρήματα στον αρχαίο λιμένα)
• Την κατασκευή Μουσείου για την έκθεση και την ανάδειξη των ευρημάτων
• Τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία αποτελεί παγκόσμιο γεγονός και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας έγινε αποδεκτή.