Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Αντικυθηρίων

pita antikythirion vravefsi

Και βράβευση των ευεργετών της Ένωσης


Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης των Απανταχού Αντικυθηρίων, στον Πολυχώρο «Απόλλων» που διέθεσε η ΠΕ Νήσων, παραβρέθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια και την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου και συμμετείχε στη βράβευση των ευεργετών της Ένωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Κυθήρων-Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, ο πρώην Υπουργός κ. Θ. Δρίτσας, η Βουλευτής κ. Ε. Σταματάκη, ο Βουλευτής κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μ. Αγγελιδάκης και πλήθος Αντικυθηρίων και Κυθηρίων.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηπέρος, μετά τις καθιερωμένες ευχές, επεσήμανε ότι το νησί των Αντικυθήρων που κινδυνεύει από την ερήμωση και ερημοποίηση, βρίσκεται στο επίκεντρο της Περιφέρειας Αττικής. Απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι αποδεχθήκαμε την πρόταση του Δρ. Βασίλη Αμοιρίδη, Κύριου Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος παρέστη στην εν λόγω εκδήλωση και παρείχε λεπτομέρειες αναφορικά με το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα Αντικύθηρα. Έτσι λοιπόν τα Αντικύθηρα, που έχουν φτάσει στα έσχατα όρια της ερήμωσης, θα γίνουν σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος. Σε συνδυασμό δε με το ιστορικότερο αρχαίο ναυάγιο, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων αλλά και το γεγονός ότι αποτελούν τον τελευταίο σταθμό των αποδημητικών πτηνών από και προς την Αφρική, τα Αντικύθηρα θα ξαναζωντανέψουν.

Επιπλέον εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση της κατασκευής μνημείου τιμής και μνήμης για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι ανακάλυψαν το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. 120 χρόνια μετά η Περιφέρεια Αττικής θα τους τιμήσει για την προσφορά τους στην πατρίδα και την ανθρωπότητα. Οι αγνοί αυτοί σφουγγαράδες με τις πράξεις και την αυτοθυσία τους αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα ηρωισμού, αυταπάρνησης και εντιμότητας.

Παράλληλα δείχνοντας το έκδηλο ενδιαφέρον του για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του νησιού, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στους δύο γιατρούς που το στελεχώνουν, οι οποίοι είναι στοιχειωδώς απαραίτητοι ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου δεκάδες δυτών απασχολούνται στην ενάλια έρευνα του ιστορικού ναυαγίου.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά και το Γύθειο αποτέλεσε και αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Περιφέρειας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική εμπειρία κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.
Εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανανέωση της σχετικής σύμβασης.