Παραδόθηκε καθαρό το παραλιακό μέτωπο στο Παλαιό Φάληρο

faliro paralia 171017

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής

στη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε η ηγεσία του Υπουργείου, με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, στην ακτή του Φλοίσβου, λίγο πριν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την παράδοση των ακτών του Δήμου σε δημόσια χρήση. «Έχουμε μια εικόνα που αποκαθιστά τα πράγματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Την Πέμπτη παραδίδουμε τον Πειραιά και νομίζω με βάση και τα στοιχεία που θα έρθουν από της επιστημονικές μετρήσεις, θα αποδειχτεί ότι προλάβαμε παρά πολλά πράγματα και με την μηχανική δουλειά που κάναμε-και όχι με χημικά μέσα- φτάσαμε τα πράγματα εδώ»., δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Στην επιθεώρηση της παραλίας στο Φλοίσβο ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και εκπρόσωποι των εταιριών που έκαναν την απορρύπανση.

Ερωτηθείς για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Ο καθένας κρίνεται με βάση τα λόγια που λέει. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές όλοι στο υπουργείο -και εγώ προσωπικά- αλλά νομίζω ότι με την προσπάθεια που κάναμε όλοι, οι Δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, το Λιμενικό, οι εταιρείες, αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να δουλεύει αποτελεσματικά και να μην υποκύπτει στο μοιραίο».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε: «Είναι μια σημαντική μέρα διότι σήμερα παραδίδουμε την πρώτη παραλία σε περίπου έναν μήνα από τότε που έγινε το συμβάν. Οι εργασίες είχαν σταματήσει εδώ και αρκετές μέρες στο Φάληρο γιατί είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό έγινε μέσα από έναν πραγματικό συντονισμό με τους Δήμους, με το Υπουργείο, το Λιμενικό, με τις υπηρεσίες και τις εταιρίες που είχαν αναλάβει την απορρύπανση. Και αυτός ο συντονισμός ήταν καθημερινός και γινόταν κάθε βράδυ στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Ο κ. Κουρουμπλής, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επιθεώρησης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών του Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε: «Αναμετρηθήκαμε με την δυσκολία της προσπάθειας να απορρυπάνουμε τον Σαρωνικό. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η συλλογική προσπάθεια έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα να καθαρίσουμε τόσο καλά τις παραλίες είναι η καλοπροαίρετη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Περιφέρειας Υπουργείου Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών εταιριών. Όλοι δουλέψαμε με υπομονή και με πείσμα για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και δε μείναμε μόνο στην απορρύπανση. Η υπόθεση είχε προεκτάσεις και αρνητικές επιπτώσεις σε Δήμους και σε επαγγελματίες. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΙΜΟ, και το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο, όπως και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα έχουμε την πλήρη διαβεβαίωση όλων των φορέων, ακόμα και των ειδικών του λιμανιού του Ρότερνταμ, που ήρθαν εδώ με παρέμβαση του Δημάρχου Καμίνη ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα. Αυτή ήταν και η τελευταία δήλωση του ΓΓ του ΙΜΟ στην Κύπρο.
Αυτό δημιουργεί την προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Ήδη το Διεθνές Ταμείο, από την πρώτη στιγμή που το ενημερώσαμε ήταν εδώ. Παρακολουθεί τη δουλειά που γίνεται και έχει εκφράσει δημόσια τη θέση του ότι γίνεται εξαιρετικά καλή δουλειά. Δεν το λέμε εμείς το λένε οι ειδικοί Διεθνείς Οργανισμοί. Το Διεθνές Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να ανοίξει εδώ Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων. Ζήσαμε τη δύσκολη στιγμή ενός ατυχήματος, αλλά η αναμέτρηση με τη δυσκολία που προέκυψε θα δείξει ότι όταν πιστεύεις κάτι, και παλεύεις με θέληση και πείσμα για να κερδίσεις τη μάχη, στο τέλος η ζωή επιβεβαιώνει αυτή την προσπάθεια.»

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που είχε στις ακτές του Δήμου η επιχείρηση απορρύπανσης. Είπε ότι θα περιμένει και τους τελικούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού, μολονότι ήδη οι δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση, πριν αφαιρεθούν οι προειδοποιητικές κορδέλες για την απαγόρευση κολύμβησης, παρόλο που, όπως είπε, ο κόσμος συνεχίζει τα φθινοπωρινά μπάνια.