Ε.Σταματάκη: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δικαίωσε το νησί της Ύδρας

san tzortzi anemogennitries

Με την απόδοση της βραχονησίδας Άγιος Γεώργιος στον Δήμο και τους κατοίκους της

Με την υπ’ αριθμόν 171/2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η νήσος Άγιος Γεώργιος αποδίδεται στο Δήμο και τους κατοίκους της Ύδρας.
Η βραχονησίδα ανήκε ιστορικά –αυτό φαίνεται από το ΦΕΚ του 1834 – στο Δήμο Ύδρας. Πέρα όμως από το ΦΕΚ, μαρτυρίες ιστορικών, περιηγητών και κατοίκων του νησιού την τοποθετούν στα χωρικά όρια της επαρχίας Ύδρας αρχικά και αργότερα στο Δήμο Ύδρας. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην απογραφή του 2011 η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταχώρισε το νησί του Αγίου Γεωργίου στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Η καταγραφή αυτή δημιούργησε από τότε διχογνωμία και τριβές ανάμεσα στα δύο δημοτικά συμβούλια, για το που υπάγεται το νησί. Ο Δήμος Ύδρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιώργο Κουκουδάκη, ξεκίνησε έναν αγώνα για την ανατροπή της άδικης αυτής απόφασης. Ενημέρωσε Υπουργούς, Βουλευτές και Διευθυντές Υπηρεσιών, προέβη πολλές φορές σε δικαστικές ενέργειες και δημοσιοποίησε το αίτημά του με κάθε τρόπο. Στο πλευρό του βρέθηκαν από την αρχή οι βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν το δίκαιο αυτό αίτημα. Τη στήριξή τους στη δίκαιη απόφαση μετέφεραν και στο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του.
Η ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου ότι το νησί υπάγεται στο Δήμο Ύδρας ήρθε να δικαιώσει τον αγώνα και την προσπάθεια αυτή και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους δημότες και τους φορείς του νησιού.
Πέρα από την ηθική δικαίωση και ικανοποίηση η απόφαση θα αποφέρει μια σειρά από οικονομικά οφέλη στο Δήμο και τους κατοίκους του νησιού που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
Θεωρούμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δίκαιη και ηθικά σωστή.

 

eep logo