Μεγάλη η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα

kythira kammenh xora

Κλιμάκιο της Περιφέρειας στο νησί για αποτίμηση των ζημιών

 

Την οικολογική καταστροφή ενός μεγάλου μέρους δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων των Κυθήρων, περίπου το 1/5 του νησιού, προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που έλαβε χώρα από το πρωί της Παρασκευής 4ης Αυγούστου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 6ης Αυγούστου.
Η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα από την πρώτη στιγμή κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της καταστροφής στο μέτρο που αναλογεί. Λόγω του δύσκολου ανάγλυφου, των ισχυρών ανέμων, των περιορισμένων πυροσβεστικών δυνάμεων που διαθέτει το νησί και της μεγάλης απόστασης για τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων με καύσιμα, η φωτιά ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με κλιμάκιο τεχνικών της Π.Ε. Νήσων βρίσκονται από χθες το πρωί στο νησί για την αποτίμηση των ζημιών και για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Αυτός έγκειται κυρίως στην αντιπλημμυρική θωράκιση και την ευρύτερη βελτίωση των υποδομών του νησιού (οδικού δικτύου κλπ.).
Ο κ. Χατζηπέρος ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, την εταιρεία και το πλήρωμα του πλοίου ''Πορφυρούσα'' και όλους όσους συνέβαλαν στον περιορισμό της έκτασης της πυρκαγιάς.
Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διάσπαρτες στρατηγικά στο νησί έτσι ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση της φωτιάς.
Στην παρούσα κατάσταση το ζητούμενο είναι η δημιουργική ανασυγκρότηση του νησιού με την αρμονική συνεργασία Κυβέρνησης και α' και β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νησί αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και υποδέχεται τους επισκέπτες με την γνωστή παροιμιώδη φιλοξενία των κατοίκων των Κυθήρων.