«Γλαῦκες» της Αφροδίτης Λίτη στον Πόρο

glafkes

Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, η γκαλερί CITRONNE παρουσιάζει και επιμελείται την έκθεση-εγκατάσταση "Γλαύκες" της Αφροδίτης Λίτη.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Οι «Γλαῦκες», ιερά πτηνά της Αθηνάς και σύμβολα της σοφίας, στην εγκατάσταση της Αφροδίτης Λίτη στέκονται ή πετούν ανάμεσα στα κιονόκρανα και τις κεραμώσεις των αρχαίων ναών, σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ατενίζουν σιωπηλές τα εκθέματα του Μουσείου, με αυστηρότητα και γνώση για το παρελθόν και το παρόν, έτοιμες να διηγηθούν τις «αμφιλεγόμενες» ιστορίες τις οποίες διέσωσε η μυθική παράδοση. Η Αφροδίτη Λίτη συνδέει, δηλαδή, τον μυθολογικό με τον μουσειακό χρόνο.

Η Αφροδίτη Λίτη εστιάζεται στο Βλέμμα, ως καθοριστικό χαρακτηριστικό του πτηνού της σοφίας, αλλά και ως μεταφορική αλληγορία του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Η σύνθετη ματιά των πτηνών αυτών καταλήγει σε μια πανοραμική όραση η οποία αποκαλύπτει και εμβαθύνει την “αθέατη πλευρά των πραγμάτων”. Το Βλέμμα δεν επηρεάζεται από τα φαινόμενα, δεν παραπλανάται από την καθημερινότητα και, κυρίως, δεν περιορίζεται από το σκοτάδι. Με συνδετικό διαχρονικό στοιχείο την Φύση, οι “Γλαύκες” της Αφροδίτης Λίτη διαλέγονται με τα εκθέματα του Μουσείου στην αναζήτηση μιας υπερβατικής πραγματικότητας.

Η συμβολική της εγκατάστασης “Γλαύκες” απορρέει από δύο θεματικές: τον διάλογο μεταξύ των πτηνών και την συνομιλία τους με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα στοιχεία, ένα γιγάντιο φύλλο και δέκα τέσσερις κουκουβάγιες, δεν λειτουργούν ως απλές μορφές του φυτικού και του ζωικού κόσμου. Απομονώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, αλλάζουν κλίμακα και, μετά από ενδελεχή επεξεργασία, επανασυσχετίζονται αναπάντεχα, συνδιαλέγονται και συμβολοποιούνται. Μικρές ή υπερμεγέθεις, ακίνητες ανάμεσα στα κιονόκρανα του ναού ή σε ετοιμότητα φυγής με τις φτερούγες ανοιχτές δίπλα στα ευρήματα-αγγεία της θάλασσας, οι “γλαύκες” διεισδύουν στον χώρο και ενοποιούν τον χρόνο.

Επιμέλεια:

Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη – Δρ της Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Γκαλερί Citronne
Μαρία Γιαννοπούλου – Δρ της Αρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

cultrurenow.gr

eep logo