Κασσελάκης: Στη Βουλή μέσω Πειραιά!

Την είσοδό του στο Κοινοβούλιο σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι η μη παρουσία του προέδρου του κόμματος τους στην Βουλή θα αποτελέσει -αποτελεί ήδη - ένα μειονέκτημα. Δεν μιλάμε για ένα διάστημα ενός - ενάμιση χρόνου που έμεινε άλλωστε και ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτός Βουλής, όντας όμως ο ίδιος ευρωβουλευτής. Μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τα τρία χρόνια, αφού η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές θα έχει ένα καθαρό, από κάθε εκλογική διαδικασία, χρόνο τριών ετών. Έτσι η μη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην εθνική αντιπροσωπεία θα αποτελεί de facto ένα πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση αυτή την παραδοχή, πολλοί είναι εκείνοι που επεξεργάζονται σχέδια για την είσοδο με κάποιο τρόπο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Μάλιστα αυτά τα σχέδια συνδυάζονται με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει φέρει τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (αλλά και τη Νέα Αριστερά), πιο κοντά, με φόντο την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψαν για την κυβέρνηση με αφορμή τα Τέμπη.

Το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζεται είναι πρόωρη είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην Βουλή μέσω της Β’ Πειραιά! Ο ίδιος διατηρεί σχέσεις με το λιμάνι – ο πατέρας του δραστηριοποιείτο στη Ναυτιλία και ξεκίνησε από τη Δραπετσώνα. Ο πρόεδρος δε του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξομολογηθεί σε συνεργάτες του ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, την έδρα της οποίας για το κόμμα του κατέχει ο προκάτοχος στην προεδρία, Αλέξης Τσίπρας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι επιλαχόντες, κατά σειρά, Θ. Δρίτσας, Ν. Μπελαβίλας και Κατερίνα Λογοθέτη έχουν περάσει πλέον (ή είναι πολιτικά κοντά) στη Νέα Αριστερά, οπότε πιθανολογείται ότι δεν θα διευκόλυναν με μια παραίτηση τους τα σχέδια του Στ. Κασσελάκη.
Έτσι η προσοχή στρέφεται στην Β’ Πειραιά. Το πρωτοφανές της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στη λαϊκή αυτή μεγάλη περιφέρεια του Πειραιά δεν εκτιμάται ότι μπορεί να επαναληφθεί. Αντίθετα, μετρήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην μεγαλύτερη αυτή περιφέρεια καθαρά, σε αντίθεση με την Α’ Πειραιά, όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Ο σχεδιασμός λοιπόν έχει ως εξής: Παραιτείται η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (προσκείμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, αν και απείχε από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, σπάζοντας την γραμμή του προέδρου) και στη συνέχεια παραιτούνται όλοι οι βουλευτές που ήταν υποψήφιοι το 2023. Έτσι, κατά τον νόμο, προκαλούνται επαναληπτικές εκλογές μόνο στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο αυτό έχει λάβει χώρα, πριν το 1993 στη Β’ Αθηνών με τον καταδικασμένο, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος έτσι επανεξελέγη βουλευτής. Τότε παραιτήθηκαν όλοι οι βουλευτές και όλοι οι επιλαχόντες στην αχανή εκείνη περιφέρεια και το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας την πρωτιά από τη ΝΔ έστειλε ένα μήνυμα ότι επιστρέφει, όπως και τελικά έγινε!

Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει ένα αντίστοιχο μήνυμα ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ένα πιο προχωρημένο σενάριο προβλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν αρνητικό σε μία τέτοια εκδοχή, σε μία περιφέρεια που μάλιστα δεν έχει εκλέξει βουλευτή. Θα μπορούσε δηλαδή να μην κατεβάσει υποψηφίους στην περιφέρεια αυτή και μόνο «σπρώχνοντας» ουσιαστικά την υποψηφιότητα Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι που σχεδιάζουν αυτά τα σενάρια υποστηρίζουν ότι έτσι, αφενός μεν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιστρέψει - μάλλον θα εισέλθει για πρώτη φορά στη Βουλή- ενώ παράλληλα αυτή η διαδικασία θα είναι πρόκριμα για μία μελλοντική συνεργασία του δύο κομμάτων της αριστεράς και της κέντρο-αριστεράς κόντρα στην κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό.

Το ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί είναι αν αυτό το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές, παράλληλα με αυτές (με διπλή κάλπη) ή μετά τον Ιούνιο…