Υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι από τους μετανάστες;

katsafados vouli

Επίκαιρη ερώτηση του Κ.Κατσαφάδου στη Βουλή

Για υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τους μετανάστες έκανε λόγο ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας και συζητήθηκε τη Δευτέρα βράδυ στη Βουλή.
Ο κ. Κατσαφάδος ρώτησε ευθέως τον κ. Ανδρέα Ξάνθο εάν όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, υπόκεινται σε κάποιον υγειονομικό έλεγχο, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό προφίλ λοιμώξεων αυτών των ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που έχουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες.
Ο Βουλευτής, ο οποίος γίνεται καθημερινά αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και της ανασφάλειας που εκφράζουν οι πολίτες του Πειραιά όπου υπάρχουν δύο hotspots, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων που έχει κάνει λόγο για εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας, αλλά και νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του υπερσυνωστισμού που υπάρχει στα hotspots.
Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνέντευξη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων,όπου είχε επισημάνει ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της φυματίωσης λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής όλων αυτών των ατόμων και της εύκολης μετάδοσης αυτού του ιού.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά, ο Βουλευτής τη χαρακτήρισε άθλια, δεδομένου ότι υπάρχει ένας παιδίατρος από το ΚΕΕΛΠΝΟ κι ένας γιατρός από την ΑΕΜΥ.
«Βλέπω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον Πειραιά το κράτος λάμπει διά της απουσίας του. Σήμερα βρίσκονται πέντε χιλιάδες τριακόσιοι άνθρωποι στον Πειραιά. Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαντλείται σε ένα βαν, με έναν παιδίατρο από τις 9.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Επίσης, υπάρχει ένα τροχόσπιτο της ΑΕΜΥ, με έναν γιατρό από τις 8.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Αυτή είναι η κρατική παρουσία…. Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι υπάρχουν μόνον δέκα τουαλέτες στην Πέτρινη Αποθήκη και άλλες δέκα στην πύλη Ε2. Υπάρχουν, λοιπόν, συνολικά είκοσι τουαλέτες και πριν από μία εβδομάδα πήγαν άλλες τριάντα χημικές τουαλέτες», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των πολιτών του Πειραιά, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος κάποιων επιδημιών θα είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία των hotspots, ενώ εμμέσως παραδέχτηκε ότι δεν γίνεται σοβαρός έλεγχος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όπως υποστήριξε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής, που σε ορισμένες περιοχές όπου φιλοξενούνται αυτοί οι πρόσφυγες είναι προβληματικές, όπως είναι κυρίως στην Ειδομένη», ενώ αναφερόμενος στα νοσήματα που εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, τα χαρακτήρισε ‘’νοσήματα της κοινότητας’’, λέγοντας χαρακτηριστικά πως απλώς «επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις, κακώσεις και σποραδικά κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων.»
Ο κ. Ξάνθος απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο υποστήριξε πως «εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι να βελτιώσουμε -και πολύ σωστά επιμένετε σ’ αυτό- τους όρους ζωής, διαβίωσης, τροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής αυτών των ανθρώπων».

eep logo