Παρέμβαση Νίκου Μανωλάκου για την μονιμοποίηση των 166 συμβασιούχων COVID του Δήμου Πειραιά

manolakos nikos new

«Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!»

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων Νίκος Μανωλάκος με Ερώτησή του την 01/03/2022 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, έθεσε ζήτημα μονιμοποίησης των 166 συμβασιούχων του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι, αν και προσελήφθησαν για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών λόγω COVID, πλέον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως με ομόφωνο ψήφισμα αναγνώρισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα:
«Μετατροπή συμβάσεως 166 εργαζομένων, που προσελήφθησαν στον Δήμο Πειραιά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου»

Με το άρθρο 5 της υπ’ αριθ. 1184/180 Τροπολογίας, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Δεκεμβρίου 2021, αποφασίστηκε, και ορθά, η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ειδικό νομικό πλαίσιο της πανδημίας, δηλαδή με την παρ. 2 του αρ.74 του ν. 4745/2020, για τρεις μήνες.
Η παράταση αυτή, σημειωτέον η δεύτερη, που έγινε στους εργαζομένους προσληφθέντες με Σ.Ο.Χ. λόγω COVID, δόθηκε λόγω της συνέχισης της πανδημίας και ήταν συνακόλουθη με το σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ περί εξάμηνης παράτασης για τους συμβασιούχους COVID, με το σκεπτικό ότι «Αφού ο κορωνοϊός είναι εδώ θα πρέπει να παραμείνουν».
Στις 28 Μαρτίου 2022 τελειώνει η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών, δυστυχώς όμως, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν θα έχει εκλείψει ο COVID και οι συνέπειές του θα εξακολουθούν για πολύ καιρό ακόμη να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και την λειτουργία των ΟΤΑ.
Είναι, βεβαίως, αντιληπτό, ότι οι συμβάσεις αυτές είναι ειδικού σκοπού και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του COVID, εξ’ ου και η διάρκειά τους είναι ορισμένη. Όμως, η πανδημία δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα και, σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε στην επιφάνεια προϋπάρχουσες αδυναμίες και παθογένειες, εξαιτίας των οποίων και με αφορμή την υγειονομική κρίση, προέκυψαν επιτακτικές ανάγκες, που έπρεπε να καλυφθούν.
Ειδικά στον Δήμο Πειραιά, οι 166 συμβασιούχοι, που προσελήφθησαν για να καλύψουν τις προσωρινές και αυξημένες λόγω COVID, ανάγκες του, εντάχθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του και κάλυψαν, εκτός των αναγκών για τις οποίες προσελήφθησαν και πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τις οποίες ο Δήμος Πειραιά είχε και προ της πανδημίας.
Ήδη με ομόφωνο ψήφισμα που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, εξέφρασε την αμέριστη και ομόφωνη στήριξη του στους εργαζόμενους αυτούς, υπογραμμίζοντας ότι «οι 166 συμβασιούχοι COVID -19, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην αρχή της εμφάνισης του COVID ακριβώς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μετά από 20 μήνες στην εργασία τους, δηλώνουμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου μας».
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, από τη μία ο Δήμος Πειραιά έχει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται, από την άλλη, οι 166 αυτοί εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν με ειδικό καθεστώς για ορισμένο χρόνο, εντασσόμενοι στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Πειραιά, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα απέκτησαν την απαιτούμενη κατάρτιση και εμπειρία και, πλέον, ο ίδιος ο Δήμος Πειραιά τους θεωρεί απαραίτητους για την εξυπηρέτηση των παγίων και διαρκών αναγκών του και για την εύρυθμη λειτουργία του.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Εξετάζετε την προοπτική μετατροπής των συμβάσεων των 166 εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, που προσελήφθησαν λόγω COVID, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου;
2. Αν όχι και με δεδομένο ότι ο λόγος για τον οποίο προσελήφθησαν, δηλαδή οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, εξακολουθεί να υφίσταται, προτίθεσθε να παρατείνετε τις συμβάσεις των 166 εργαζομένων του Δήμου Πειραιά για 6 επιπλέον μήνες;

 

 

eep logo