Προβλήματα στην καθαριότητα από την κυβερνητική γραφειοκρατία

kadoi skoupidia apokleistiko

Με τους μισούς εργάτες λειτουργεί η πόλη – Ολόκληρη η αλληλογραφία του Δήμου Πειραιά με το υπουργείο Εσωτερικών

Με λιγότερους από τους μισούς εργάτες καθαριότητας και οδηγούς λειτουργεί ήδη από την 1η Απριλίου ο Δήμος Πειραιά. Αν και ήταν γνωστό ότι στις 31.03.2018 έληγαν οι συμβάσεις 221 εργαζομένων στην καθαριότητα και ο Δήμος Πειραιά έγκαιρα είχε ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών και είχε ζητήσει την αναπλήρωσή τους μέσω σχετικών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, η σχετική διαδικασία ακολούθησε απίστευτα αργούς ρυθμούς και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε κάθε τόσο, στους κάδους των δρόμων της πόλης. Μάλιστα, η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν υπερέβαιναν εαυτούς για να καταφέρουν να σωθεί ότι είναι δυνατόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και οι δύο οδηγοί που εκ του κανονισμού προβλέπεται να έχει ο Δήμαρχος, έχουν ανέβει σε απορριμματοφόρα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να υλοποιούνται όσο γίνεται περισσότερα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων.

Το Portnet διαθέτει έναν πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει την αναλυτική αλληλογραφία του Δήμου Πειραιά με το υπουργείο Εσωτερικών. Από αυτήν φαίνεται ολοκάθαρα η κυβερνητική αβελτηρία και αναδεικνύονται οι αναμφισβήτητες κυβερνητικές ευθύνες για την αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Πειραιά, στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Και μόνο από τα δύο έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα προκύπτει ότι ήδη από τις 4 Ιουλίου του 2017 (!) με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, στη Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ενημέρωνε πως, με βάση σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, είχε ήδη αναρτηθεί το αίτημα του Δήμου «στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού για ανταποδοτικές υπηρεσίες». (Έγγραφο 1)

Έγγραφο 1

Αλλά και την 1η Μαρτίου του 2018, με επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έστελνε αίτημα για την πρόσληψη 10 οδηγών Γ’ κατηγορίας (με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου), υπενθυμίζοντας παράλληλα αίτημα που είχε σταλεί από τις 6 Φεβρουαρίου για την κάλυψη 61 οργανικών θέσεων οδηγών, εκ των οποίων οι 40 Γ΄ κατηγορίας. Στο ίδιο έγγραφο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ν.Καρβουνάς σημειώνει ότι από τις 61 οργανικές θέσεις οδηγών η προκήρυξη του ΑΣΕΠ προέβλεπε την πρόσληψη 15, εκ των οποίων μόνο 10 θέσεις αντιστοιχούσαν σε οδηγούς Γ’ κατηγορίας. Κι ακόμη, σημειωνόταν ότι εκκρεμούσε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη των υπολοίπων 46 θέσεων οδηγών. (Έγγραφο 2)

Έγγραφο 2

Σήμερα - και λόγω των κυβερνητικών ευθυνών που αφορούν στις καθυστερημένες διαδικασίες - στη θέση των 221 συμβασιούχων (από τους 244 που συνολικά ζητούσε ο Δήμος Πειραιά) που έχουν επιλεγεί μέσα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, έχουν προσέλθει για εργασία μόλις 110 άτομα. Κι αυτό γιατί, μπορεί μεν να έχουν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιλεγεί, αν το θέλει, να προσέλθει στην εργασία του μετά την ανακοίνωση των τελικών πινάκων. Διαδικασία που μπορεί να πάρει έως και τρεις μήνες να ολοκληρωθεί!
Επιπλέον σε αυτά τα 110 άτομα (94 εργάτες, 10 οδηγοί και 3 χειριστές μηχανημάτων) περιλαμβάνονται και ΑΜΕΑ, για τα οποία ορθώς προβλέπεται η πρόσληψή τους, αλλά οι παθήσεις τους δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στα βαριά και ανθυγιεινά καθήκοντα των υπηρεσιών καθαριότητας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει σταλεί σχετική επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει σε καμιά περίπτωση η υγεία και η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων.

Επί της ουσίας, καθίσταται σαφές ότι αυτό που άμεσα απαιτείται είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Πειραιά που έχει υποβληθεί από την 1η Μαρτίου, ώστε να προσληφθούν 10 οδηγοί με οχτάμηνη σύμβαση, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ο Δήμος, μέχρι να εγκριθεί τελικά η πρόσληψη των 53 οδηγών που απαιτούνται. Αλλιώς, από δω και πέρα (στην πραγματικότητα ήδη από την 1η Μαρτίου) κάθε σχετική καθυστέρηση βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, που λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, αφήνει τον Πειραιά να πνίγεται στα σκουπίδια.

eep logo