Ε.Σταματάκη: Καινούριες προτάσεις και τεχνικές για το λιμάνι και τα νησιά

stamataki el

Η βουλευτής Πειραιά στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τα Λιμάνια, τις Θαλάσσιες Μεταφορές και τη Νησιωτικότητα

 

Η βουλεύτρια Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, παρευρέθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου στο 3ο Διεθνές Συνέδριο «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον -Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα», στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Στο χαιρετισμό της επεσήμανε ότι ο Πειραιάς είναι μια πόλη – λιμάνι, μια πόλη δεμένη με τις δραστηριότητες του λιμανιού, που συνδέει την Ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά και τη χώρα μας με όλο τον κόσμο. Έχοντας αυτά κατά νου, πρέπει να αναπτύξουμε και τις καινούριες προτάσεις και τεχνικές που υπάρχουν για τα λιμάνια.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην πόλη του Πειραιά αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια, υπάρχει πολιτική, επιχειρηματική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα γύρω από το λιμάνι και τη ναυτιλία. Υπάρχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, δύο ναυτικές σχολές, ναυτικών δοκίμων και εμπορικού ναυτικού και δύο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο οποίο συγχωνεύτηκε το ΤΕΙ Πειραιά, στα οποία υπάρχουν προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στη ναυτιλία. Υπάρχει επίσης ο Δήμος Πειραιάς, ο ΟΛΠ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι φορείς της πόλης, συλλογικότητες και ομάδες κατοίκων που προβληματίζονται, με αφορμή και το master plan του ΟΛΠ, για τον τρόπο με τον οποίο το λιμάνι θα αναπτυχθεί προς όφελος και όχι εις βάρος της πόλης.
Αναφέρθηκε στα μικρά νησιά της περιφέρειας Πειραιά, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα, με τα πιο απομακρυσμένα νησιά της χώρας. Αυτή την εποχή, υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης ένας συνολικός προβληματισμός, για την αναβάθμιση όλων των υποδομών, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και αυτών που υπάρχουν στα νησιά. Ήδη το υπουργείο σχεδιάζει το μεταφορικό ισοδύναμο που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2018, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από το 2019 θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νησιά. Ένα αίτημα πολλών χρόνων των νησιωτών, ώστε να αισθανθούν πολίτες ισότιμοι με αυτούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας
Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την επιμονή τους να διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά αυτό το συνέδριο, ευχήθηκε τα πορίσματα και τα συμπεράσματα που θα βγουν, να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και των κατοίκων των νησιών μας.