Συνάντηση με τον Στ. Κοντονή θα ζητήσει ο Γιάννης Μώραλης για το Δικαστικό Μέγαρο

ralleios side

«Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή εναλλακτική λύση για τη Ράλλειο»


Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν μεταφερθεί τα Δικαστήρια Πειραιά στο γιαπί της Ραλλείου ζητεί ο Δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος θα επιδιώξει να συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Γιάννης Μώραλης κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης που παρείχε σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Portnet, σύμφωνα με το οποίο, αν δεν υπάρξει η συγκεκριμένη δέσμευση, ο Δήμος Πειραιά θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πειραιά μοίρασε στους δημοσιογράφους την πρώτη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα τον Ιούλιο του 2014 και την επικαιροποίησή της δυόμιση χρόνια αργότερα, με την οποία παραχωρεί για 49 χρόνια το συγκεκριμένο κτίριο, στην πλατεία Κοραή, «στην πιο ακριβή περιοχή του Πειραιά» όπως είπε χαρακτηριστικά, στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να στεγαστούν εκεί τα Δικαστήρια. Προκάλεσε δε αίσθηση η αποκάλυψη ότι ακόμη το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προχωρήσει καν στην αποδοχή της παραχώρησης.

Επιπροσθέτως δε, θύμισε ότι την απαιτούμενη προμελέτη στατικών που κόστισε 50.000 ευρώ σε καθηγητή του ΕΜΠ την πλήρωσαν φορείς της πόλης και ιδιώτες. «Δεν είναι δυνατόν να παραχωρούμε δωρεάν ένα φιλέτο, ο Δικηγορικός Σύλλογο να συντονίζει έρανο για την προαπαιτούμενη μελέτη και το υπουργείο να μην ανταποκρίνεται», υπογράμμισε ο Γιάννης Μώραλης. Ο οποίος διευκρίνισε πως δεν επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά στην κρατική αβελτηρία, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αλλάξει τέσσερεις Γενικοί Γραμματείς!

«Δουλειά μου, δουλειά του κάθε Δημάρχου, είπε, είναι να αξιοποιεί τη Δημοτική περιουσία για το καλό του Δήμου και των πολιτών και όχι να αφήνει να διαιωνίζεται μια τέτοια απαράδεκτη κατάσταση», υπογράμμισε ο Γ.Μώραλης. Πάντως, αν και προκλήθηκε από το Portnet, αλλά και άλλα μέσα, να πει μέχρι πότε θα περιμένει το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν προχωρήσει στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας άλλης λύσης, ο Γ.Μώραλης απέφυγε να δεσμευθεί σχετικά, λέγοντας:

«Αν η απάντηση λέει ότι θα είναι έτοιμο σε δέκα χρόνια, τότε η εισήγηση μου θα είναι να αναζητηθεί άλλη αξιοποίησή του». Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη, υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος των εργασιών θα ανέλθει σε 18-20 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 5-6 εκατομμύρια για την στατικότητά του, όπως υπέδειξε και η σχετική μελέτη η οποία ήδη καταρτίσθηκε.

Ο Γ.Μώραλης, ερωτηθείς για την πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Κοντονή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας του πίεση για να ασχοληθεί με το θέμα, υποστήριξε ότι είναι θετική οποιαδήποτε παρέμβαση, από όπου κι αν προέρχεται, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη λύση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Μάλιστα, ο παριστάμενος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης παρατήρησε ότι θα ήταν καλύτερο να συνυπέγραφαν την ερώτηση βουλευτές από όλο το συνταγματικό τόξο.

Πάντως, σημειώθηκε μια διακριτική απόκλιση σε επίπεδο τακτικής μεταξύ του Δημάρχου Πειραιά και του Προέδρου του ΔΣΠ. Ο Δήμαρχος Πειραιά επιμένει στην ύπαρξη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος ενώ ο Γ.Σταματογιάννης εμφανίστηκε πιο ελαστικός ως προς αυτό. Και επιπλέον, ενώ ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις (όπως το Τελωνείο στην Ακτή Κονδύλη) ώστε να μην φύγουν τα Δικαστήρια από τον Πειραιά, ο Γ.Σταματογιάννης εξέφρασε τον φόβο ότι με αυτή την τακτική ίσως υπονομευθεί η λύση της Ραλλείου.

Πριν τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Μώραλης για το θέμα αυτό, πρoήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δικαστικών Αρχών της πόλης και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν προβεί ο δήμος και ο Δικηγορικός Σύλλογος, καθώς και για την στάση του υπουργείου.