Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

faliro anaplash

Αποτίμηση έργων στην περιοχή της Νότιας Αθήνας

 

Με επίκεντρο την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και την πορεία ανάταξης της περιοχής των 500 στρεμμάτων που -από «εγκαταλειμμένος σκουπιδότοπος»- ευπρεπίστηκε και χρησιμοποιείται ήδη από της υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης παρουσίασε τα πεπραγμένα του έτους στην Περιφερειακή Ενότητα του Νότιου Τομέα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου.

Πρόκειται για έργα τα οποία εκτελούνται ή τελείωσαν και αφορούν σε:

* Πέντε αντιπλημμυρικά σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Μοσχάτο -Ταύρο και Ν. Σμύρνη

* Τέσσερα αθλητικά σε Π. Φάληρο, Καλλιθέα και δύο στον 'Αλιμο

* Τρεις αστικές αναπλάσεις σε Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο

* Δύο παιδικές χαρές στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό-Αργυρούπολη

* Ένα στο Ελληνικό Αργυρούπολη για τρεις αύλιους χώρους παιδικών σταθμών.

* Ένας Παιδικός Σταθμός στη Ν. Σμύρνη

* Ένα έργο υποδομών στον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης.

* Ένα υπερτοπικό, αντιπλημμυρικό, αναπτυξιακό έργο στον Φαληρικό Όρμο.

Για το τελευταίο, ο κ.Καπάταης επισήμανε ότι παρελήφθη από την Περιφέρεια σε αθλία κατάσταση και σύντομα «άλλαξε η εικόνα ντροπής». Κάποια από τα, εσκεμμένα απαξιωμένα, κτίρια των ολυμπιακών εγκατάστασεων «χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες μας και όλος ο χώρος των 500 στρεμμάτων είναι σε τροχιά ανάταξης και αποτελεί πλέον περιουσία της Περιφέρειας Αττικής. Δηλαδή, δημόσια περιουσία».

Ανέφερε ότι σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξεκίνησαν οι εργασίες. Σήμερα, έχουν σχεδόν τελειώσει οι θεμελιώσεις του νέου δρόμου και οι γεφυρώσεις έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να συνδεθεί η πόλη με τη θάλασσα. Έχουν γίνει οι προεργασίες για τις δύο νέες συνδέσεις με τη λεωφόρο Συγγρού και με τον Κηφισό στο Μοσχάτο. Μετά την κατασκευή του νέου δρόμου θα ξεκινήσει γκρέμισμα της Ποσειδώνος και η κατασκευή του υπόγειου αντιπλημμυρικού καναλιού και των συνοδών έργων.

Σημείωσε ότι για την καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφορικών ρυθμίσεων, κυρίως πραγματοποιούνται πολλαπλές συναντήσεις και ενημερώσεις των τεχνικών με τους εμπλεκόμενους πέντε δήμους. Στόχος είναι η γρήγορη αντιπλημμυρική θωράκιση των 160.000 κατοίκων της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα που σήμερα δεν υπάρχει και η αλλαγή του προσανατολισμού της περιοχής, αλλά και όλης της Αττικής προς το Παράκτιο Μέτωπο.

Ενημέρωσε ότι από τα προαναφερόμενα έργα, το 2014 ήταν εγγεγραμμένα τέσσερα με τις μελέτες σε διαφορετικά στάδια. Και ότι εκτός από αυτά, υπάρχει και η εντατική απασχόληση της καθημερινότητας που αφορά κατάσταση των ρεμάτων, των νησίδων των φρεατίων, των οδοστρωμάτων την πιλοτική αντικατάσταση φωτισμού με LED στη Λ. Ποσειδώνος, κλπ.

Κλείνοντας, ο κ. Καπάταης έκανε σύντομη αναφορά στο έργο του κέντρου logistics, το οποίο αποτελεί «αναγνωρισμένη επίσημη καλή πρακτική για τις Ευρωπαϊκές χώρες», στο μεταναστευτικό και προσφυγικό. Σημείωσε ότι πλέον έχει διευρύνει τις δραστηριότητες του και συνδράμει δυναμικά και αποτελεσματικά όπου υπάρχει ανάγκη: Ιδρύματα, νοσοκομεία, κοινωνικές δομές, άστεγους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo