Παρέμβαση για την επιτάχυνση έργων στα Νοσοκομεία του Πειραιά

nosokomeio metaxa

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Γ.Γαβρίλη και όλους τους Δημάρχους Α΄ και Β΄ Πειραιώς - 5.5 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής

 

Παρέμβαση προς τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Κτηριακές Υποδομές (ΚτΥπ) έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και όλοι οι Δήμαρχοι Α΄ και Β΄ Πειραιώς, ζητώντας τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών για τα έργα αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στα τρία δημόσια νοσοκομεία της περιοχής.
Τα έργα αυτά πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και ήδη έχουν εγγραφεί και δεσμευτεί οι απαραίτητες πιστώσεις συνολικού ύψους 5.500.000 € στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Παρά το γεγονός ότι από το 2015 έχουν υπάρξει πολλές συναντήσεις και πολυσέλιδη αλληλογραφία μεταξύ όλων των Υπηρεσιών, οι Κτηριακές Υποδομές (ΚτΥπ), οι οποίες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εκπονήσουν τις σχετικές μελέτες, δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, με αποτέλεσμα:
(α) Να εντείνονται τα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων και να δημιουργείται κίνδυνος απένταξης των έργων από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.
(β) Τα τρία Νοσοκομεία (Τζάνειο, Μεταξά, Κρατικό Νικαίας) λόγω της παλαιότητας των κτηριακών υποδομών, τις συσσωρευμένες με την πάροδο των ετών φθορές, χρήζουν ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Ειδικότερα:
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του 1ου ορόφου του κεντρικού κτηρίου στον οποίο στεγάζονται οι παθολογικές κλινικές
Στο Μεταξά χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, οξυγόνο, κενό, ηλεκτρικά, τηλεφωνία, δίκτυα κλπ).
Στο Τζάνειο πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εργολαβία ανακατασκευής του 2ου ορόφου(Καρδιολογικό τμήμα) του κεντρικού κτηρίου εξαιτίας της απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής τα παραπάνω νοσοκομεία θα εφοδιαστούν με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 9.367.000 €