Ένα καλλιτεχνικό σχολείο "έργο τέχνης" για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα

loutra palatzian sxoleio

Χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. μέσω ΣΔΙΤ - Φιλοξενεί τους καλλιτέχνες του μέλλοντος

 

Το καλλιτεχνικό σχολείο των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ένα από τα 24 σχολικά κτήρια στην Αττική που κατασκευάστηκαν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

palatzian 2

Το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό έργο χάρη στις άρτιες υποδομές του όπως ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα, περισυλλογή βρόχινου νερού, ηχομονωτικά κουφώματα, αισθητήρες φωτισμού, ρυθμίσεις ασφαλείας εξ αποστάσεως κ.α.

palatzian parastash

Το κτήριο φιλοξενεί τους καλλιτέχνες του μέλλοντος οι οποίοι διδάσκονται εικαστικά, θέατρο & κινηματογράφο, χορό & μουσική, ενώ η ιστορικότητα του κτιρίου εμπνέει δημιουργικά καθηγητές και μαθητές. Τα πρώην λουτρά Παλαντζιάν, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Αρμένιο επιχειρηματία Αρτίν Παλαντζιάν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μετά την έλευση των προσφύγων του 1922, μεταμορφώθηκαν σε ένα καινοτόμο έργο στο χώρο της εκπαίδευσης διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία του μνημείου.

palatzian parousiash

Τα κονδύλια της Ε.Ε. και τη συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, παρουσίασε μεταξύ άλλων, η κα. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικεφαλής (ε.χ.) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «To σχολείο αυτό, όπως και τα 24 που κατασκευάστηκαν χάρη στην υποδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των ουσιαστικών αποτελεσμάτων που έχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πρόκειται όχι μόνο για μια επένδυση σε βασικές υποδομές για τη χώρα, αλλά και για επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τους αυριανούς της πολίτες – μια επένδυση με προοπτική δηλαδή, σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος οριστικής εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη».

palatzian 3

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε σχετικά: «Μέσω ΣΔΙΤ υλοποιήθηκαν εξαιρετικής ποιότητας δημόσια σχολεία, για τα οποία οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την 25ετή διάρκεια της σύμβασης. Το διατηρητέο κτίριο των Λουτρών Παλαντζιάν, αναστηλώθηκε και μετετράπη σε χώρο παιδείας και πολιτισμού. H μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φορέων επιβραβεύεται από τα χαμόγελα των μαθητών και από την όρεξη των δασκάλων να προσφέρουν ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στις εξαιρετικές αυτές υποδομές. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν επί χρόνια σε αυτό το αποτέλεσμα».

eep logo