Λιμάνι της Αγωνίας: Καταψήφιση Τεχνικού Προγράμματος 2018 του Δήμου Πειραιά

peiraias aerophoto

Δεν ανταποκρίνεται συνολικά σ’ αυτό που κρίνουν ως προτεραιότητες για την πόλη


Την παντελή έλλειψη προγραμματισμού, χρηματοδότησης και εκτέλεσης τόσο σε έργα υποδομών και ανάπτυξης όσο και σε έργα καθημερινότητας, συντήρησης και επισκευών που είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, επισήμανε η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι τρεις Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, ομολόγησαν με τις εισηγήσεις τους ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι «περιορισμένο», όπως άλλωστε χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος.

Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια, δύο ειδών είναι τα έργα που εκτελούνται στην πόλη μας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και αυτά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, αφ’ ενός πλακοστρώσεις στο κέντρο και αφ’ ετέρου οι όποιες ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, με συνολικό απολογισμό 7.000.000 ευρώ για το 2017, ποσό ελάχιστο για τις ανάγκες του δήμου μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος, προκύπτει μηδενικός απολογισμός των Τεχνικών Διευθύνσεων του Δήμου και αυτό είναι χαρακτηριστικό, οι Διευθύνσεις Αρχιτεκτονικού, Δόμησης, Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού, Πράσινου-Περιβάλλοντος, Καθαριότητας-Ανακύκλωσης, Δημοτικής Περιουσίας δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έργο μέχρι σήμερα. Για τους λόγους αυτούς και επειδή το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018, που στην πραγματικότητα είναι το τελευταίο της Δημοτικής Αρχής, δεν ανταποκρίνεται συνολικά σ’ αυτό που κρίνουμε ως προτεραιότητες για την πόλη μας, το καταψηφίσαμε.

Εμείς, προτείναμε για μία ακόμη φορά τα έργα που αποτελούν αναγκαιότητα για την πόλη μας, τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες.

Ιδιαιτέρως, αναδείξαμε την έλλειψη αθλητικών υποδομών σε όλα τα αθλήματα καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη πρασίνου, την παντελή απραξία στα θέματα σχολικής στέγης -στις επισκευές αλλά κυρίως στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, νέων νηπιακών και παιδικών σταθμών. Υπογραμμίσαμε τη στασιμότητα των διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις που χρονίζουν, με κορυφαία αυτή των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ αλλά και τη μη αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης Δημοτικής Περιουσίας. Τονίσαμε επίσης την υποχρέωση αλλά και τα οφέλη για το Δήμο μας τόσο από τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας όσο και από την αναβάθμιση της λειτουργίας της σε ουσιαστική Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Ακόμα θέσαμε το ζήτημα της ανάπτυξης της Δημοτικής Συγκοινωνίας (επέκταση-συχνότητα-καθορισμός δρομολογίων), όπως και το ζήτημα της πολύ μικρής δύναμης της πόλης σε πολιτιστικές υποδομές. Τέλος, αναφερθήκαμε στα μεγάλα θέματα της πόλης για τα οποία χρειάζεται συνεργασία με την κεντρική εξουσία καθώς και την Περιφέρεια Αττικής και αυτά είναι η χρήση των στρατοπέδων που βρίσκονται στον Πειραιά, η διαμόρφωση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και οι χρήσεις που θα φιλοξενεί, η δημιουργία νέας Αγοράς σύγχρονων προδιαγραφών, υψηλής αισθητικής και άρτιας λειτουργικότητας που θα αναβαθμίζει και την ίδια την πόλη, την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου μας, ενός από τα καλύτερα μουσεία της χώρας, καθώς και του τμήματος της Πειραϊκής με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αξία, την απόδοση του σταθμού του ΟΣΕ στη χρήση της κοινωνίας με σχεδιασμένες πολιτιστικές χρήσεις. Θέσαμε ακόμα το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το σχεδιασμό που κάνει η COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, πράγμα που πιστεύουμε ότι αντανακλά άμεσα στην πόλη και συνεπώς άμεσα μας αφορά. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ζητήσαμε από το Δήμαρχο, ο οποίος συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας, να παρακολουθεί στενά το θέμα και να καταστήσει συνομιλητή το Δήμο μας εξαντλώντας τις θεσμοθετημένες δυνατότητές του.

Κατά την άποψή μας, ο Δήμος μας οφείλει να «κυνηγήσει» με πρωτοποριακές αλλά και εφικτές προτάσεις την εξέλιξη όλων αυτών των σπουδαίων ανοικτών μετώπων σε ωφέλεια όλων, δημοτών και επισκεπτών, παίρνοντας πρώτος τις κατάλληλες πρωτοβουλίες με το σκοπό αυτό.

Θέλουμε, τέλος, να καταθέσουμε σε όλους και όλες ότι στην όποια κριτική εκφράσει η παράταξή μας στο έργο της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος μάς επιφυλάσσει τη μόνιμη επωδό του ως απάντηση, ότι δηλαδή εκτείνεται μέχρι εκεί που του επιτρέπουν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται η χώρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνθήκες και περιλαμβανόμαστε σ’ αυτούς που επιδιώκουν τη βελτίωση της ζωής και κυρίως των πιο αδύναμων. Επίσης, ως ένα βαθμό, κατανοούμε το επιχείρημά του.
Συγχρόνως όμως του ανταπαντούμε ότι θεωρούμε ως σημαντικό και οφειλόμενο, δηλαδή με αξία και περιεχόμενο που αναβαθμίζει το ρόλο των ανθρώπων που αναλαμβάνουν καθήκοντα όπως τα δικά του, το να σχεδιάζει, να διεκδικεί, να αναζητεί λύσεις και χρηματοδοτήσεις με στοχευμένες επιλογές, με προτεραιοποιήσεις που ανακουφίζουν αυτούς που στερούνται χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό, αυτούς που προσδοκούν την καλύτερη ζωή από τους θεσμούς της δημοκρατίας, αυτούς που με την ψήφο τους πιστεύουν ότι έχουν επιλέξει όσους θεωρούν ότι αποτελούν την εγγύηση γι αυτό το σκοπό.

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, το πράσινο, η πολιτιστική ζωντάνια, ο αθλητισμός, οι υπηρεσίες, οι εμπειρίες που προσφέρει η πόλη είναι η προσδοκία τους και πρέπει να μην τους διαψεύδουμε".

eep logo