130 Εικαστικοί δημιουργοί για το «Μεταξά»

dp 9752

Εγκαίνια της έκθεσης από τον Γιάννη Μώραλη και την Ειρήνη Νταϊφά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά εγκαινίασαν την έκθεση 130 εικαστικών δημιουργών, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», προκειμένου να διακοσμηθούν οι χώροι του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Την έκθεση διοργάνωσαν η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σε συνεργασία με τους καταξιωμένους εικαστικούς Σταύρο Τζώρτζο, Πόπη Χατζηδάκη και Παναγιώτη Ανεζίρη.


Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τη Φιλολογική Στέγη Πειραιά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι με τα έργα τους θέλουν να συνδράμουν την προσπάθεια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ».

Όπως είπε και ο Αντιπεριφερειάρχης, οι συνέργειες και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες. Να μπορούμε να συνεργαζόμαστε όλοι οι φορείς της πόλης του Πειραιά και όχι μόνο, ώστε να συνδράμουμε ο ένας τον άλλον σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Το Αντικαρκινικό είναι ένα νοσοκομείο με πολλά προβλήματα και ελλείψεις όπως κι άλλα νοσοκομεία. Είναι στη σωστή κατεύθυνση να μπορούμε να αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και να βοηθάμε.
Θέλω να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω γι αυτήν την ενέργεια όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν με χαρά και εύχομαι να αναλαμβάνετε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες στην πόλη ώστε να έχουμε καλό κλίμα συνεργασίας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Συγχαρητήρια σε όλους».


Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, επισήμανε:
«Να σας καλωσορίσω εδώ με την ιδιότητά μου ως Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Να σας πω ότι εδώ είναι ο φυσικός μας χώρος σε όλους εμάς και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε. Ο κ. Μίλεσης μου είχε πει 100 έργα, έγιναν 130. Έχω εντυπωσιαστεί. Επίσης, να πω ότι θα έπρεπε να τα κάνουμε 200 και να με είχατε προειδοποιήσει και αντί να το κάνουμε στο μικρό μας Φουαγιέ το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι υπέροχο, να το κάναμε στο ακόμα μεγαλύτερο Φουαγιέ.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε Μίλεση, αγαπητές φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, η τέχνη είναι συναίσθημα, έκφραση, επικοινωνία και επαφή με τον άνθρωπο που γίνεται αποδέκτης της. Σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν πως μέσω της τέχνης δυσάρεστα συναισθήματα, άγχη και ψυχικά τραύματα μειώνονται αισθητά, δίνοντας στους ασθενείς και τους οικείους την ευκαιρία να απελευθερώσουν τον ψυχικό και συναισθηματικό τους κόσμο.

Με ειλικρινή αισθήματα χαράς σας υποδέχομαι στο εμβληματικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και στο απαράμιλλης αισθητικής Φουαγιέ του, όπου φιλοξενείται έκθεση εικαστικών έργων που οι δημιουργοί τους πρόσφεραν για να διακοσμηθούν χώροι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιώς «ΜΕΤΑΞΑ».

Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς - με την οποία έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση πλέον και συνεργαζόμαστε - σε συνεργασία με τους καταξιωμένους εικαστικούς Σταύρο Τζώρτζο, Πόπη Χατζηδάκη και Παναγιώτη Ανεζίρη, προσκάλεσε ζωγράφους από όλη την Ελλάδα, να δημιουργήσουν έργα με την τεχνική της ενεργειακής ζωγραφικής και με ζωντανά χρώματα, τα οποία πρέπει να σας ομολογήσω ότι δεν το περίμενα ότι θα ήταν τόσο ζωντανά. Εντυπωσιάστηκα γιατί σου φτιάχνουν το κέφι μόνο που τα βλέπεις. Αυτό είναι αλήθεια, είναι πανδαισία χρωμάτων. Μία προσπάθεια που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αφού στο κάλεσμα τους ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 130 δημιουργοί πλέον.

Εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεση όλων αυτών των έργων που οι δημιουργοί τους τόσο απλόχερα προσφέρουν για να απαλύνουν την ψυχή και το βλέμμα των συνανθρώπων μας, στις δύσκολες ώρες της παραμονής τους στους χώρους του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» , θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ γι αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία τους.

Η εθελοντική προσφορά με την ευαισθησία, την ευελιξία και την επινοητικότητα που τη διακρίνει και σε συνδυασμό με τη δύναμη της τέχνης μπορεί να προσφέρει με αγάπη, γενναιοδωρία και σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό μας σύνολο. Ιδιαίτερα τώρα που οδεύουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων γίνεται εντονότερη στις καρδιές μας η επιθυμία της προσφοράς.

Να πω κάτι πολύ προσωπικό: καλό θα ήταν να το κάνουν 365 ημέρες τον χρόνο αυτό. Μην το ξεχνάμε, γιατί πάντοτε το θυμόμαστε στις γιορτές.

Επειδή όμως η τέχνη μιλάει καλύτερα από τα λόγια, ας απολαύσουμε μαζί τα έργα των δημιουργών.
Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους για την συμμετοχή σας σε αυτό. Να πω καλή επιτυχία και εύχομαι όλοι να περάσετε μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά. Σας ευχαριστώ πολύ».


Ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος Μίλεσης, τόνισε:
«Η Φιλολογική Στέγη είχε μια παράδοση σε αυτόν τον μεγαλοπρεπή ναό, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς το κέντρο του πολιτισμού της πόλης μας. Είχε μια παράδοση να εκθέτει και να διοργανώνει εδώ τις θαλασσογραφίες από τη δεκαετία του ‘60 έως και σήμερα. Υπήρξε μία περίοδος που περάσαμε κάποιες δυσκολίες από το 2010 και μετά και σήμερα για πρώτη φορά και με τη βοήθεια του Δήμου Πειραιά ξαναξεκινάμε μια μορφή εικαστικών τεχνών μ’ αυτή την πρωτοβουλία που χάρη στους συνεργάτες : τον Σταύρο Τζώρτζο, την Πόπη Χατζηδάκη και τον Παναγιώτη Ανεζίρη και με τη δική σας προσφορά, των καλλιτεχνών, των εικαστικών καταφέραμε και στήσαμε αυτή την έκθεση που βλέπετε σήμερα.
Η προσφορά σας είναι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε. Ο στόχος μας αρχικά ήταν 100 εικαστικοί για το Αντικαρκινικό νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», φτάσαμε ήδη τους 130 και αν υπήρχε χώρος θα φτάναμε και τους 150 και τους 160.
Μακάρι η κοινωνία να δίνει απλόχερα αυτό που δώσατε εσείς από το υστέρημά σας, από το υστέρημα ψυχής διότι το να αποτυπώσει ένας καλλιτέχνης την ψυχή του στο καμβά χρειάζεται πραγματικά ψυχή, χρειάζεται το πνεύμα της αλληλεγγύης. Σας ευχαριστεί η Φιλολογική Στέγη εκ βάθους καρδιάς».

Εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», παρευρέθηκαν η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Αικατερίνη Μανούσου και η υπεύθυνη του Τμήματος Ποιότητας, Έρευνας και Εκπαίδευσης κα Μαρία Βασταρδή, οι οποίες ευχαρίστησαν τους εικαστικούς για την προσφορά των έργων τους και την «προσφορά ψυχής», όπως τόνισαν εμφανώς συγκινημένες.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε αναμνηστικός «έπαινος προσφοράς» σε κάθε εικαστικό για τη συμμετοχή του.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.

eep logo