ΔΣΠ: Απολογισμός δράσης από τον Γ.Σταματογιάννη

stamatogiannis giorgos

Aπολογισμός της δράσης του ως Προέδρου του Συλλόγου από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017

 

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης υποδέχτηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, συναδέλφους του, τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους των ΜΜΕ και παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του ως Προέδρου του Συλλόγου κατά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, πιστός στην άποψη ότι οι θητείες πρέπει να κρίνονται και να ελέγχονται, πρώτα από τους εντολείς που εμπιστεύονται σε ένα πρόσωπο τη διοίκηση του φορέα τους.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, αφού για πρώτη φορά ενώπιον όλων και κυρίως των συναδέλφων εκτίθεται ο Πρόεδρος του ΔΣΠ για τα πεπραγμένα της θητείας του, για να εκτιμηθεί αν ήταν άξιος της επιλογής τους . Είναι μια πρωτόγνωρη, πρωτοποριακή αλλά και ρηξικέλευθη παρουσίαση. Υπηρετεί την άποψη σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης και από τον τελευταίο έχουμε αξιώσεις να κρίνει με αντικειμενικά κατά το δυνατόν κριτήρια.
Η πρόσκληση στους φορείς της πόλης είναι απόρροια της εξωστρέφειας του Συλλόγου μας αλλά και της κοινής πορείας μας σε μεγάλα και μικρά ζητήματα, που αφορούν την πόλη, ενδυναμώνουν την άποψη του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου της πόλης, η δε πρόσκληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα σε πράξεις ή και παραλείψεις.
Η χώρα μας είναι σε ένα σταυροδρόμι, προόδου και στασιμότητας. Τα χρόνια δοκιμασίας είναι πολλά και συνεχόμενα. Η κοινωνική ανασύνθεση ζητούμενη και οι αντοχές των πολιτών όλο και λιγοστεύουν.

Η πόλη μας, ο Πειραιάς, προσπαθεί να βρει ένα σύγχρονο πρόσωπο που να υπηρετεί τον «πολίτη» της και να γίνει αντάξια του πρώτου λιμανιού της χώρας. Το δικηγορικό σώμα στοχευμένο από τις μνημονιακές και όχι μόνο υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από την επιβολή Φ.Π.Α. το 2010 και με κορύφωση τον ασφαλιστικό νόμο, βάλλεται και οι συνάδελφοι «αναμετρώνται» με αριθμούς και τα ποσοστά, και με την οικονομική δυσπραγία που είναι διάχυτη.
Μέσα σε αυτό το τοπίο ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. έδωσα αποφασιστικές μάχες σε καθημερινή σχεδόν βάση με ένταση και αξιοπρέπεια και ειδικότερα

Είχα ενεργή, συνεχή και αποφασιστική συμμετοχή

1. στις 22 Ολομέλειες Προέδρων Δικηγ. Συλλόγων, στις 44 Συντονιστικές (μία εκ των οποίων τον Μάρτιο του 2016 στον Πειραιά), όπου σφυρηλατήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης, ομοθυμίας και κοινής αγνωστικής δράσης σε μείζονα θέματα που επηρέαζαν την καθημερινότητα του Δικηγόρου (ασφαλιστικό, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, POS) με αποτέλεσμα οι κατευθυντήριες Αρχές αυτών των πανελλαδικών οργάνων να γίνονται σεβαστές από το σύνολο σχεδόν των Δικηγορικών Συλλόγων

2. στην υλοποίηση του Δικηγορικού Δημοψηφίσματος του Νοεμβρίου του 2014 για τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, (για τη διαγνωστική δίκη και την εκτέλεση), που μεταξύ άλλων ήταν απόρροια προηγούμενου προβληματισμού σε συνάντηση της παράταξης μας των Ανεξάρτητων Δικηγόρων Πειραιά. 
Αναδείχτηκε αυτή η ανώτατη μορφή συλλογικής εκπροσώπησης των δικηγόρων πανελλαδικά, όπου καταγράφηκε η βούληση των συναδέλφωνπέρα από τα συνηθισμένα(Γ.Σ., Δ.Σ.), είναι δε βέβαιο ότι υπήρξε πρωτοποριακό για τα δεδομένα των συλλογικών οργάνων Διοίκησης της χώρας μας, αν και αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία αλλά στη συνέχεα έτυχε σχεδόν καθολικής αποδοχής


3. στις 16 Επιτροπές Αξιολόγησης πτυχίων Νομικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνακόλουθες Επιτροπές Δοκιμασίας Επάρκειας, όπου κρίνονταν τα επαγγελματικά προσόντα χιλιάδων πτυχιούχων των Νομικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των υπολοίπων χωρών με την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα καθενός, προκειμένου να εγγραφούν ως ασκούμενοι στους οικείους Συλλόγους. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί αντιμετωπίσαμε τη μήνι και την ύβρι ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης με απίστευτες αθλιότητες, οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

4. ως τακτικό μέλος επί τριήμερο κάθε εξάμηνο στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ασκούμενων, όπου υπέβαλα θέματα προς εξέταση, ανάλογα με τη θεματική ενότητα που αναλάμβανα

5. ως τακτικό μέλος στις δεκάδες συνεδριάσεις του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών για την αντιμετώπιση τρεχόντων ασφαλιστικών ζητημάτων των δικηγόρων (επιστροφή παραβόλων προαγωγής, επίδομα μητρότητας, εξέταση θεμάτων που αφορούσαν ασφαλισμένους νομικούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, ένταξη των ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία με το ν. 4321/2015, πρόταση στο ΕΤΑΑ για παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις, κ.λ.π)

6. Παραστάθηκα ως μέλος του Προεδρείου της Συντονιστικής σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον Υπουργό, με Γενικούς Γραμματείς και άλλους υπηρεσιακούς κυβερνητικούς παράγοντες, παρέστην σε συναντήσεις με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς, προκειμένου αφενός να καταδείξουμε τον απρόσφορο και άδικο χαρακτήρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και αφετερου ότι σε συνδυασμό με τα επιβαλλόμενα φορολογικά βάρη (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου και ΕΝΦΙΑ) καθιστούν
προβληματική την επαγγελματική εξέλιξη, παρά τις όποιες τροποποιήσεις επί τα βελτίω που έλαβαν χώρα (συμψηφισμός του παρακρατούμενου 20% υπέρ ΕΦΚΑ στο γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών με την ατομική ασφαλιστική υποχρέωση, εκπτώσεις στην ασφαλιστική υποχρέωση ανάλογα με το εισόδημα από 7000 ευρώ το χρόνο και μεταβατικές διατάξεις σε βάθος τετραετίας).
Μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 συγκάλεσα τηνΕπιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου για τη δικαστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού νόμου και των υπουργικών του αποφάσεων,πλην όμως η Επιτροπή αυτή δεν προχώρησε, γιατί απορροφήθηκε από την αντίστοιχη της Ολομέλειας.

7. σε τοπικό επίπεδο συγκάλεσα 105 Διοικητικά Συμβούλια, 14 Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου από τις οποίες υπήρξε απαρτία στις 2, ενώ στις λοιπές απόπειρες Γενικών Συνελεύσεων έλαβαν χώρα αντίστοιχες ενημερώσεις για τα προβλήματα του κλάδου δίνοντας διαστάσεις άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του Συλλόγου.

8. Τα έξοδα του Προέδρου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις αυξημένες και συνεχείς δράσεις και μετακινήσεις μου κύρια στην Αθήνα, τη σύγκληση της Συντονιστικής στον Πειραιά και όλως περιστασιακά στην επαρχία (Συντονιστική στο Αγρίνιο, Συνέδρια της Ένωσης Ποινικολόγων, Δικονομολόγων) ενώ παράλληλα προέβην στην ορθολογικότερη κατανομή του υπαλληλικού προσωπικού του ΔΣΠ, χωρίς να αντικατασταθεί η αποχωρήσασα υπάλληλος και παράλληλα εκ των ενόντων να καλυφτεί η αντίστοιχη λειτουργία του ΚΕΔΙΠ, παράμετροι που συνέβαλαν μεταξύ άλλων στο
θετικό πρόσημο στα οικονομικά του Συλλόγου, παρά την μείωση των εσόδων λόγω της μακρόχρονης αποχής.

9. Παρενέβην πρωτοποριακά στο προσφυγικό της πόλης μας με την πρότασή μου, που ομόφωνα στηρίχτηκε στο Δ.Σ., αφενός με την συνεργασία και των Δικαστών και Γραμματέων για την αγορά κατάλληλου υλικού για τους πρόσφυγες (σκηνές, υπνόσακοι κ.λ.π) και αφετέρου με τη δημιουργία συμβουλευτικής δομής, που αγκαλιάστηκε από συναδέλφους, καθημερινά επί τρίμηνο περίπου με τη σχεδόν καθημερινή παρουσία μου στη δομή αυτή. Για το ίδιο ζήτημα συμμετείχα στην Ολομέλεια της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) μεταξύ άλλων στη Λυών της Γαλλίας, όπου με
ομιλία μου τον Μάιο του 2016 ανέδειξα στους ευρωπαίους συνάδελφους το πρόβλημα της μετανάστευσης στη χώρα, ειδικότερα στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τις δράσεις που έχουμε αναλάβει, στη συνέχεια δε ακολούθησαν δράσεις των Ευρωπαίων δικηγόρων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

10. Με τις προσωπικές επισκέψεις μου στην πολιτική ηγεσία της εκάστοτε κυβέρνησης (Υπουργοί Δικαιοσύνης Αθανασίου, Παρασκευόπουλος και Κοντονής και στους Γενικούς Γραμματείς Κοσμάτο και Σάρλη), αλλά και με την προσωπική μου παρέμβαση στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, που το 2014 έλαβε σχετική απόφαση, συνέβαλα στην οριστικοποίηση της μεταστέγασης των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης μας, με την ομόφωνη στήριξη και συνδρομή της Επιτροπής Κτιρίου που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων στο Δ.Σ. Δυστυχώς υπήρξε ένα μακρύ χρονικό διάστημα απραξίας με αποκλειστική και αδικαιολόγητη ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ παραμένει θολή η χρηματοδότηση του έργου. Τον τελευταίο χρόνο είναι σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος συναντήσεων με αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση του έργου αυτού, όπου εκπροσωπώ τον ΔΣΠ. Αποκορύφωμα αποτελεί η υπογραφή πέντε συμβάσεων του ΔΣΠ με το Ε.Μ.Π., προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια του κτιρίου και το κόστος ανακατασκευής αυτού. Προβλέπεται ότι σε ένα μήνα περίπου θα υπάρχει η απάντηση στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα που θα οδηγήσουν το Κράτος στην αποδοχή της παραχώρησης χρήσης από το Δήμο Πειραιά και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τους όρους της. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου στην κατεύθυνση αυτή.

11. Με την αδιάλειπτη συμμετοχή μου στην Οργανωτική Επιτροπή του 9^ο Διεθνούς Ναυτικού Συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά τίμησε με την παρουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τα οργανωμένα σεμινάρια για νέους και ασκούμενους δικηγόρους, στα οποία επανειλημμένα δίδαξα το μάθημα Κώδικα Δικηγόρων και Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, αναδεικνύοντας μια ιδιαίτερα σημαντική και συνάμα άγνωστη πτυχή στη καθημερινότητα του Δικηγόρου.

12. Έλαβαν χώρα δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο Σύλλογο στις οποίες ήμουν αδιάλειπτα παρών, με την εμφανή απουσία των περισσοτέρων συμβούλων, αρκετές από τις οποίες συντόνισα, τιμώντας τον κάθε προσκεκλημένο ξεχωριστά, (ενδεικτικά εμπορικές μισθώσεις, υπερχρεωμένα νοικοκυρά, διαζύγιο, τροποποιήσεις Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Αθλητικό Συνέδριο του ΔΣΠ με τη Ένωση Εισαγγελέων, μετανάστευση, παρουσίαση νομικών και εν γένει βιβλίων δικηγόρων Πειραιά, ημερίδες και με μη νομικό περιεχόμενο, (π.χ γενοκτονίες)

13. Επόπτευσα ουσιαστικά, ως κατά Νόμο υπεύθυνος, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους, την έκδοση επιστημονικού μας περιοδικού «Πειραϊκή Νομολογία» και της εφημερίδας μας «Δικηγορική Επικαιρότητα», σε κάθε τεύχος της οποίας κατέθετα την άποψή μου για τα κλαδικά και όχι μόνο δρώμενα.

14. Πιστεύοντας στο θεσμό της διαμεσολάβησης συνέβαλα αποφασιστικά τόσο σε οικονομικό (μείωση του μισθώματος του κτηρίου-περιστολή δαπανών) όσο και σε λειτουργικό επίπεδο του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά, (μείωση προσωπικού) παρά τις αδιάφορες έως και αντίθετες περί του θέματος απόψεις των περισσοτέρων συμβούλων, προσβλέποντας στη βιωσιμότητα του Κέντρου με γνώμονα την ώθηση στο θεσμό αυτό που αποτελεί βήμα πολιτισμού για την κοινωνία μας ως εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών

15. Παράλληλα ήμουν σε πλήρη συνεργασία με τα Πειθαρχικά Συμβούλια, αλλά και την πρωτοποριακά σε πανελλαδικό, πιστεύω, επίπεδο λειτουργούσα Ολομέλεια Πειθαρχικών Συμβουλίων, αφού ήμουν υπεύθυνος για την άσκηση ή μη της πειθαρχικής δίωξης.

16. Είχα προσωπικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του θεσμού της Νομικής Βοήθειας και των αυτεπαγγέλτως οριζομένων δικηγόρων τόσο στα ακροατήρια, όσο και στα επιμέρους προβλήματα δυσλειτουργίας του θεσμού, έτσι ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν ισότιμη και δίκαιη κατανομή των υποθέσεων που αναλάμβαναν οι συνάδελφοι.

17. Προήδρευσα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διακανονισμού για τις εμπορικές μισθώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με το ν. 4013/2011, ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος.

18. Μερίμνησα για την κατασκευή και τοποθέτηση πινακιδίων για τα πινάκια πολιτικών συνεδριάσεων (Μονομελούς και Πολυμελούς, τακτικής και εκούσιας δικαιοδοσίας) έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων στο Πρωτοδικείο Πειραιά για εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των πολιτών

19. Σε συνεργασία με την Ολομέλεια του Εφετείου Πειραιά διαμορφώσαμε τη συνεδρίαση της πολυμελούς σύνθεσης στις 9.30πμ και της μονομελούς στις 11.00πμ. Σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Πειραιά προβήκαμε στην ορθολογικότερη κατανομή των χώρων του Ειρηνοδικείου και αρχείου του Πρωτοδικείου Πειραιά, λόγω συσσωρευμένου όγκου των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ παράλληλα στα τέλη του 2015, όταν εξέπνεε η προθεσμία ισχύος του ν. 3869/2010 και είχε δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση στους χώρους του Ειρηνοδικείου Πειραιά, παρενέβην προσωπικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι δικηγόροι και με αξιοπρέπεια.

20. Εκπροσώπησα την Ελλάδα σε επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση του κράτους δικαίου στη Δημοκρατία της Κιργιζίας, την οποία και επισκέφθηκα επί πενθήμερο και παράλληλα υπέγραψα μνημόνιο συνεργασίας με το δικηγορικό Σύλλογο του Ος (συμπρωτεύουσα της Κιργιζίας), ανοίγοντας δρόμους για επαγγελματική προοπτική σε ρωσόφωνους δικηγόρους Πειραιά, Στην ίδια κατεύθυνση, επαγγελματικού ανοίγματος πέρα από τα εθνικά όρια, ήταν και το Ελληνορωσικό Συνέδριο (Δικηγόροι χωρίς σύνορα) που έγινε αρχές Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα.

21. Ενίσχυσα με την παρουσία μου την προσπάθεια των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ σχεδόν σε όλες τις τελικές διοργανώσεις της θητείας αυτής (Πειραιάς, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Χανιά)

Διατηρώντας με όλες τις παραπάνω δράσεις το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά ως ένα ζωντανό οργανισμό συνδεδεμένο με τη καθημερινότητα του Δικηγόρου και όχι αποστεωμένο διεκπεραιωτικό γραφειοκρατικό όργανο.
Παράλληλα στα δικαστηριακά δρώμενα της πόλης μας με την σχεδόν καθημερινή παρουσία μου στα Δικαστήρια, είχα ουσιαστική παρέμβαση στην ύπαρξη κατά κανόνα ισότιμων σχέσεων με τους Δικαστές, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων που αντιμετωπίστηκαν υπεύθυνα, και συνεργασίας με τους γραμματείς και επιμελητές, ενώ συνδιαμόρφωσα σε πανελλαδικό επίπεδο αποφάσεις για την απομείωση των κυβερνητικών επιταγών για να είναι αξιοπρεπής η κάθε μέρα του δικηγόρου.
Ο αναστοχασμός του λειτουργήματός μας είναι απαραίτητος και αναγκαίος από ποτέ άλλοτε.
Αντικειμενικά ήταν η πιο δύσκολη θητεία τόσο από άποψη κρατουσών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών όσο και αυξημένων και το πρώτον δοκιμαζόμενων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Δ.Σ. (Αξιολόγηση, Επάρκεια, πανελλαδικές Εξετάσεις ασκουμένων κλπ) τις οποίες πιστεύω ότι ανταπεξήλθα δυναμικά και με αξιοπρέπεια.

Το δημοκρατικό ήθος, η ανάδειξη των συλλογικών διαδικασιών, ένας Σύλλογος ανοιχτός σε όλους, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, που παρά τη μη αντιπροσωπευτικότητα συγκρότησης του Προεδρείου, μπόρεσα και τον ένωσα με πνεύμα αλληλεγγύης, αφού άλλωστε τα προβλήματα ήταν κοινά και μεγάλα, η ενεργή και αποφασιστική συμμετοχή στα πανελλαδικά δρώμενα του κλάδου, η καίρια και ανελλιπής παρουσία στα Δικαστήρια του Πειραιά σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και την υπεύθυνη στάση που εκδηλώνεται με έργα και όχι με «χτύπημα στην πλάτη» ή με τη «στήριξη» απελθόντων, και έχοντας ως μοναδική στήριξη τον μαχόμενο Δικηγόρο, όντας ένας από αυτούς, ένας από σας, μου έδωσαν τη δύναμη, τη γνώση αλλά κύρια τη θέληση να ολοκληρώσω την παρούσα θητεία στο Σύλλογο και με περίσσεια δύναμη, πίστη και γνώση προσβλέποντας στο μέλλον.
Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά για την παρουσία του στον σημερινό απολογισμό».
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

eep logo