"Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν"

ivans childhood

Το λυρικό αντιπολεμικό δράμα του Αντρέι Ταρκόφσκι την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο Cine Σβούρα


Η σοβιετική ταινία του 1962, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντρέι Ταρκόφσκι "Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν" θα προβληθεί την Τετάρτη το βράδυ στο Cine Σβούρα. Παίζουν: Νικολάι ΜπουρΛίαγιεφ, Στέπαν Κριλόφ, Βαλεντίν Ζούμπκοφ.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο 12χρονος Ιβάν, ο οποίος έχει χάσει την οικογένειά του, κατατάσσεται στο στρατό και αναλαμβάνει αποστολές ως ανιχνευτής. Λυρικό αντιπολεμικό δράμα σπάνιας πλαστικότητας και συγκίνησης, σκηνοθετικό ντεμπούτο του οραματικού Αντρέι Ταρκόφσκι.
Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας για ένα σκηνοθέτη που με την τόλμη του θ' αλλάξει ολόκληρο το μεταπολεμικό σινεμά.
Ανάμεσα στις πολεμικές σκηνές παρεμβάλλονται ονειρικές σεκάνς, αποκαλυπτικές για τον αληθινό χαρακτήρα του παιδιού, απίστευτης τελειότητας σε πλάνα και σουρεαλιστική έμπνευση. Εισβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, το φως μέσα στο σκοτάδι, ο δημιουργός μας δίνει την εναλλακτική της κόλασης, το τι θα μπορούσε να έχει ο άνθρωπος αν αποστερούνταν τον πόλεμο. Και με αδυναμία στο νερό, όλα τα στοιχεία της φύσης πρωταγωνιστούν… Ο ουρανός έχει άλλοτε έναν καυτό ήλιο κι άλλοτε μία συννεφιασμένη καταχνιά. Φωτιές πετάγονται συνεχώς και σπάζουν τη γαλήνη του αέρα. Η γη, που στα όνειρα είναι ευλογημένη και καταπράσινη, είναι ξερή και νεκρή. Το νερό μπορεί να είναι μία θάλασσα έτοιμη για να παίξεις και ένας τόπος συνάντησης με το θάνατο.

eep logo