«Από την αρχαία λύρα στα στενά του Μπουένος Άιρες»

ntaifa festival kitharas

2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου το 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά, με τη σύμπραξη του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου του Δήμου και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. με τον τίτλο: «από την αρχαία λύρα στα στενά του Μπουένος Άιρες».

Υπό τη Διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. συνέπραξε με διακεκριμένους σολίστ της λύρας και της κιθάρας και ταξίδεψε το κοινό σε μια μουσική πανδαισία που περιλάμβανε μουσικές από την Αρχαία Ελλάδα, αργεντίνικα τάνγκο και ανδαλουσιανούς «εκρηκτικούς» ήχους.

Το 2Ο Φεστιβάλ Κιθάρας διοργάνωσε το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά με την επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά κ. Βασίλη Μαστοράκη.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Καλησπέρα σε όλους,
αγαπητές φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά, που σας καλωσορίζουμε στο υπέροχο Δημοτικό μας Θέατρο.

Είναι ιδιαίτερη περηφάνια και ικανοποίηση για εμένα. Είναι χαρά μας που σας καλωσορίζουμε λοιπόν, στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο είναι πάρα πολύ ξεχωριστό και που με τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες όλων μας, όσων πιστεύουμε ότι η τέχνη και η παιδεία είναι οι βασικές εκφάνσεις μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, πετύχαμε να του δώσουμε την πνοή ενός πολυχώρου δημιουργικής έκφρασης.

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του αγαπητού Προέδρου του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, του κυρίου Βασίλη Μαστοράκη, να χαιρετίσω και φέτος το Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά, που εξελίσσεται σε θεσμό.

Το 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά, με θέμα: «από την αρχαία λύρα στα στενά του Μπουένος Άιρες», που διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Πειραιά (ΟΠΑΝ), που έχουμε και τη χαρά να έχουμε την Πρόεδρό του εδώ την κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ., θα μας ταξιδέψει αυτή η μουσική από την αρχαιότητα στα στενά της Αργεντίνικης πρωτεύουσας και του τάνγκο, με κατάληξη την Ανδαλουσία και τους γεμάτους ένταση ήχους της ισπανικής μουσικής.

Μουσικές εκδηλώσεις όπως αυτή που έχουμε την τύχη να απολαύσουμε απόψε είναι μία πραγματική μυσταγωγία, ένα δώρο προς όλους. Γιατί η μουσική είναι μία και η γλώσσα της είναι παγκόσμια και δίχως σύνορα! Έχει τη δύναμη να μας αγγίζει και να μας «δένει» με ήθος και αξιοπρέπεια, σε μία αρμονική συνύπαρξη πέραν πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τον Πειραιά μας τα οποία αξίζει να προβάλουμε.

Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και διεξαγωγή της αποψινής βραδιάς. Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Καλή συνέχεια σε όλα, σε όλες τις δημιουργικές σας προσπάθειες και καλή ακρόαση σε όλους σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ.»

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη από την απήχηση που είχε στον κόσμο το 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά, το οποίο διοργάνωσε το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Πρόκειται για μια ξεχωριστή σύμπραξη που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με την εκδήλωση αυτή, επιβεβαιώνεται επίσης η πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο έχει πλέον πάνω από 300 σπουδαστές. Ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, καθώς ο Πειραιάς είναι μια πόλη με σημαντική πολιτιστική διαδρομή, την οποία και θέλουμε να ενισχύσουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά».

eep logo