«Ώριμα» τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΟΧΕ!

tsiatsiamis alexandros

Συνέντευξη του συντονιστή της ομάδας που συγκρότησε τον φάκελο εκ μέρους του Δήμου Πειραιά για την ΟΧΕ, Αλέξανδρου Τσιατσιάμη στο Portnet

Την πεποίθηση ότι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα 80 εκ. ευρώ τα οποία θα πιστωθούν εντός του Σεπτεμβρίου στον δήμο Πειραιά ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πόλης εκφράζει ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, μιλώντας στο Portnet. Ο τεχνοκράτης, που ίσως είναι πολύ λίγο γνωστός στην κοινωνία του Πειραιά, αλλά εκ της θέσεως του συμβούλου του δημάρχου Γ. Μώραλη ήταν συντονιστής μιας διεπιστημονικής ομάδας που συγκρότησε τον φάκελο του δήμου, οποίος πέτυχε την μεγαλύτερη βαθμολογία απ’ όλους. Ο Αλ. Τσιτσιάμης υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή Πειραιά είναι κοντά στο να κερδίσει – «κερδίζει ήδη» σημειώνει – το επόμενο «στοίχημα». Να αξιοποιήσει τα κονδύλια και να υλοποιήσει τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται στον σχετικό φάκελο. Ακριβώς γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η πολύ καλή πρόταση που κατέθεσε ο Πειραιάς έχει και τα απαραίτητα στοιχεία ωριμότητας και σχεδιασμού που απαιτεί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου σχεδίου.»

  1. 80 εκατομμύρια ο Πειραιάς για την ΟΧΕ, 85 η Αθήνα. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Πειραιάς και η Αθήνα είχαν τις δύο πιο καλές προτάσεις. Ο Πειραιάς βεβαίως έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογία και αυτό έδωσε την δυνατότητα να έχει την μικρότερη μείωση στον προϋπολογισμό που είχε υποβάλει, από όλες τις άλλες προτάσεις. Η Αθήνα επίσης ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Χώρας υπέβαλε πρόταση μεγαλύτερου προυπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτή την στιγμή ο Πειραιάς μπαίνει στον χάρτη της διεκδίκησης σοβαρών συγχηματοδοτούμενων πόρων, ως ο Δήμος με την καλύτερη πρόταση. Αυτό, πρέπει να πω, ούτε ήταν δεδομένο, ούτε υπήρχε στο παρελθόν και αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της διοίκησης Μώραλη.

  1. Γιατί ο φάκελος του Πειραιά θεωρείται ότι είναι άρτιος και «επιβραβεύτηκε» με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο;

Η πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής για τις ΟΧΕ ήταν παρά πολύ απαιτητική. Τεκμηριώσαμε την αναγκαιότητα της εφαρμογής της ΟΧΕ του Πειραιά με επιστημονικό τρόπο χρησιμοποιώντας πλήθος στοιχείων. Η στρατηγική της παρέμβασης, το σχέδιο δράσης, δηλαδή τα έργα που απαιτούνται, και η διαβούλευση που έγινε σε 2 φάσεις με συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης καλύπτουν με ακρίβεια τις απαιτήσεις της πρόσκλησης .
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι σημαντικό στοιχείο στην ποιότητα της πρότασης είναι το γεγονός ότι η ΟΧΕ ως εργαλείο ανάπτυξης αποτελεί μια στόχευση που έχει έξ αρχής τεθεί από τη Δημοτική Αρχή, αποτελεί βασικό στοιχείο στον προγραμμά της, και αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινήσαμε την προετοιμασία για τον σχεδιασμό και την υποβολή της. Όλες οι ενέργειες έγιναν μεθοδικά με εφαρμογή ενός συγκροτημένου σχεδίου που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

  1. Είναι άραγε ακριβές ότι το «στοίχημα» θα κριθεί με τη δυνατότητα του Δήμου να αξιοποιήσει και να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα έργα που προβλέπονται στην ΟΧΕ; Πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί;

Το «στοίχημα» είναι ακριβώς αυτό. Έχουμε όμως αρχίσει να το κερδίζουμε διότι η πολύ καλή πρόταση που κατέθεσε ο Πειραιάς έχει και τα απαραίτητα στοιχεία ωριμότητας και σχεδιασμού που απαιτεί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου σχεδίου. Ήδη επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο της ωρίμανσης των έργων νομικά και τεχνικά. Σε πολλές κατηγορίες έργων έχουμε ακριβή ανάλυση του φυσικού αντικειμένου και παράλληλα με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου προχωράμε στην οργάνωση της δομής διαχείρισης της ΟΧΕ εντός του Δήμου. Παράλληλα με την έγκριση των συγκεκριμένων δράσεων θα έχουμε την δυνατότητα αξιοποίησης πόρων τεχνικής βοήθειας που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή της ΟΧΕ στο σύνολο της. Πρέπει να τονίσουμε πως τα έργα που περιλαμβάνονται στην έγκριση της ΟΧΕ, παρόλο τον σύνθετο χαρακτήρα τους, ανταποκρίνονται στην ανάγκες που εχει η πόλη. Έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και είναι συνδεδεμένα επίσης με την στρατηγική του ΠΕΠ Αττικής για την Ανάπτυξη των πόλεων, την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και την καταπολέμηση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού.

eep logo