Ο Γ.Μώραλης για το πρόβλημα των σκουπιδιών

moralis giannis

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό

Παραπολιτικά 90.1 fm και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούση, επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απεργία των συνβασιούχων στους Δήμους και τον αντίκτυπο στην πόλη του Πειραιά.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

«Φθάσαμε μετά από 8 -10 μήνες συζητήσεων, στο μέσον του καλοκαιριού, με 40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, με τον τουρισμό στην αιχμή του, να έχουμε μια χώρα γεμάτη σκουπίδια. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος, ότι έγιναν τρομερά λάθη».

«Η ευθύνη είναι συνολικά της κυβέρνησης, διότι δεν είναι μόνο η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για να είμαστε ειλικρινείς. Οι ευθύνες σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είναι διαχρονικές. Όταν μια κυβέρνηση επικαλείται τον τουρισμό ως το βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μαζί με τη ναυτιλία και καταφέρνει στο μέσο του καλοκαιριού να έχει αυτήν την εικόνα η χώρα, είναι προφανές ότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη και κακός σχεδιασμός».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Δήμοι πραγματικά είναι άμοιροι οποιασδήποτε ευθύνης. Υπήρχε ο “νόμος Παυλόπουλου”, ο οποίος προέβλεπε να μεσολαβεί μεταξύ των οκτάμηνων συμβάσεων για εργασία, ένα τρίμηνο. Ήρθε η συγκεκριμένη κυβέρνηση πριν από κάποιο διάστημα και είπε ότι αυτό καταργείται και οι οκτάμηνες συμβάσεις θα παραταθούν, με συνεχόμενες ανανεώσεις έως 31-12-2017 ».

Εμείς στον Πειραιά χρειαζόμαστε τους συμβασιούχους, κάναμε το παν για να παραμείνουν και οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρωθεί από τον Δήμο Πειραιά. Υπάρχει μάλιστα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να παραμείνουν».

«Θέλουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία με τους συμβασιούχους στους τομείς καθαριότητας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων όπως ξέρετε, επτά χρόνια με τα μνημόνια, άρα οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Καλύπτουμε τους τομείς καθαριότητας με δίμηνα, οκτάμηνα, με μεσοβέζικες λύσεις. Θεωρούσαμε ότι σε αυτή τη «φουρνιά» οκταμήνων θα λυνόταν το θέμα και θα μονιμοποιούνταν. Δυστυχώς δεν έγινε.»

«Μακάρι να τελειώσει γρήγορα η απεργία. Γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τρωκτικά, για αρρώστιες. Ευτυχώς που τα σχολεία είναι κλειστά, για να έχουμε λιγότερες επικίνδυνες εστίες. Τα νοσοκομεία, να ξέρετε, ότι καθαρίζονται παρά την απεργία, βγαίνουν 3-4 απορριμματοφόρα, τα οποία καθαρίζουν τα επικίνδυνα απόβλητα. Ωστόσο, δεν μπορεί η πόλη του Πειραιά παρά την εικόνα που είναι λίγο καλύτερη πράγματι από κάποιες άλλες πόλεις, να αντέξει παραπάνω από μία - δυο μέρες ακόμα. Ελπίζω ο αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης να δώσει τη λύση, διαφορετικά θα έχουμε πολύ άσχημα φαινόμενα εν μέσω καλοκαιριού».

«Δεν υπάρχει λύση με ιδιώτες. Όπως ξέρετε οι εργαζόμενοι έκλεισαν και τον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Άρα και να μαζευόντουσαν στα απορριμματοφόρα τα απορρίμματα, δεν θα μπορούσαν να αδειάσουν πουθενά. Άλλωστε, να ξέρετε ότι η διαδικασία για να καθαρίσει ο Πειραιάς από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί από την Κυριακή το βράδυ, θα διαρκέσει τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Διότι ο όγκος των σκουπιδιών είναι μεγάλος και το προσωπικό θα είναι πλέον πολύ λιγότερο αν φύγουν οι συμβασιούχοι. Στον Πειραιά το 55% των υπαλλήλων στην Καθαριότητα είναι συμβασιούχοι και το 45% είναι μόνιμοι. Άρα, αν πράγματι, όπως όλα δείχνουν, αυτοί οι άνθρωποι φύγουν με «ξαφνικό θάνατο» όπως είπαν μέσα στην εβδομάδα, αντιλαμβάνεστε ότι μένουμε με την μισή δύναμη, για να καθαρίσουμε μια πόλη που ούτως ή αλλιώς θα έχει συσσωρευμένους τόνους απορριμμάτων».

eep logo