Ξεναγήσεις και Μουσική στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

laskaridh idryma

Συμμετέχει στις Ημέρες Θάλασσας 2017 (24-28 Μαΐου), τη γιορτή της πόλης του Πειραιά, και ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν ξεναγήσεις και δράσεις

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ζωή του Πειραιά, συμμετέχει και αυτή τη χρονιά στις Ημέρες Θάλασσας (24-28 Μαΐου 2017), τη μεγάλη γιορτή της πόλης που γίνεται πλέον θεσμός. Στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμβάλλει ενεργά, ανοίγοντας για μία ακόμη φορά τις πόρτες του εμβληματικού κτηρίου της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και υποδεχόμενο το κοινό στις δράσεις του.

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας»

Ποια είναι τα πρώτα ελληνικά βιβλία που τυπώνονται; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονταν για να δημιουργηθεί μια έκδοση; Ποιοι ήταν εκείνοι που σημάδεψαν την πρώιμη τυπογραφική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εκδόσεις; Ποιες είναι οι πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές; Πώς διακοσμούνταν τα πρώτα βιβλία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βιβλιοδεσίας τους;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μπορούν να θέσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας», που διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με σπάνια βιβλία από τις συλλογές του. Με ξεναγούς ιστορικούς και φιλολόγους από το προσωπικό του Ιδρύματος, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν σε μια έκθεση που επιχειρεί να προσφέρει μια σφαιρική θεώρηση της πρώιμης τυπογραφικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τα πρώτα ελληνικά βιβλία. Μέσα από 29 αρχέτυπα –όπως αποκαλούνται οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας (15ου)- το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει ξεχωριστά αλλά και συνολικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τα πρώτα βιβλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ελληνικά αρχέτυπα, τα οποία -αν και λίγα στον αριθμό-, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας, και εν γένει του πολιτισμού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης για τις Ημέρες Θάλασσας 2017
Τετάρτη 24 Μαΐου: 10.00-17.00
Πέμπτη 25 Μαΐου: 10.00-20.30
Παρασκευή 26 Μαΐου: 10.00-17.00
Σάββατο 27 Μαΐου: 10.00-14.00
Κυριακή 28 Μαΐου: 10.00-14.00
Ώρες ξεναγήσεων: από τις 10.30 κάθε ημέρα και ανά 1 ώρα (11.30, 12.30, 13.30 κ.ο.κ.)

Η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν.
Για τις ξεναγήσεις δεν απαιτείται κράτηση.

Μουσικό Απόγευμα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά

Σε ένα διαφορετικό ανοιξιάτικο απόγευμα προσκαλεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το κοινό την Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρες 19.30-20:30. Στον κήπο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, ένα κτήριο ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας στον Πειραιά, με θέα τη θάλασσα, οι επισκέπτες θα απολαύσουν γνωστές μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης, στην έκθεση «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας», στη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος και να γευτούν ένα μικρό κέρασμα.

cotommatae