Διεθνής Ημέρα Μουσείων στον Δήμο Πειραιά!

diethnis hmera mouseion

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στην σύγχρονη Κοινωνία και στην προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιέρωσε από το 1997 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Με ελεύθερη είσοδο και κεντρικό θέμα φέτος «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» Το ICOM επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα θέλοντας να αναδείξει τα Μουσεία ως φορείς Κοινωνικής Ειρήνης που θα συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, σύνθετων ή αντιφατικών πτυχών της Ιστορίας.

Τα Μουσεία στον Πειραιά μας δεν θα περιοριστούν σε εορταστικά δρώμενα μόνο σήμερα καθώς έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις μεγαλύτερης διάρκειας:

Στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος με αφετηρία την περιοδική έκθεση «Μεθ΄ Ορμής Ακαθέκτου. Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821-1945», θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από τον Ιστορικό και Υποπλοίαρχο (ΕΦ/Ο) κ. Παναγιώτη Γέροντα Π. με έμφαση στις αμφιλεγόμενες πτυχές της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια ιδιαίτερη εφαρμογή, το “The Urban Game θα φιλοξενηθεί και φέτος στον χώρο των Νεώσοικων της Ζέας, μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο σε Escape Room όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδυάζει gaming, Τέχνη, Πολιτισμό και ψηφιακό περιβάλλον!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά μαζί με το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας «Χρώμα», γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με μια εκδήλωση-πρόσκληση στο κοινό κάθε ηλικίας και εικαστικής ικανότητας όπου με την καθοδήγηση των καθηγητών του εργαστηρίου θα ζωγραφίσουν εκθέματα από τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τιμά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με περιηγήσεις μαθητών στις αίθουσές του. Με ξεναγήσεις και περιηγήσεις, όχι μόνο την συγκεκριμένη ημέρα αλλά καθημερινά κατόπιν συνεννόησης, συμμετέχει και το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας με την μόνιμη έκθεσή του: «Ιστορία της Ναυτιλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ιστορία και Δράση του Λιμενικού Σώματος».

Με ένα πρόγραμμα δράσεων στις 20 και 21 Μαΐου συμμετέχει στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ) με ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους, έκθεση ιστορικών φωτογραφιών και επισκέψεις σε δύο ξύλινα βαγόνια του 1920!

cotommatae