Λιμάνι Iskenderun: 700 εκατ. δολάρια η ζημιά από την φωτιά στα «κουτιά»

Κοντά στα 700 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η ζημιά για το λιμάνι του Iskenderun εξ αιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σε «στοίβα» εμπορευματοκιβωτίων με εύφλεκτα υλικά όταν αυτά ανατράπηκαν στο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία κοντά στα βόρεια σύνορα της Συρίας στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ομίλου Russell η ζημιά στις εμπορικές δραστηριότητες, που τις υπολογίζει συνολικά στα 700 εκατ. δολάρια, προκαλείται από τις εκτροπές φορτίων που έχουν ανακοινώσει όλες οι ναυτιλιακές εταιρίες καθώς το λιμάνι έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και είναι άγνωστο μέχρι ώρας πότε θα επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Το λιμάνι του Iskenderun συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας, με ετήσια εμπορική ροή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Τουρκίας όσον αφορά τα έσοδα σε δολάρια και φιλοξενεί πολλές βαριές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του χάλυβα.

Η ανάλυση δείχνει ότι η πυρκαγιά που κατασβήστηκε χθες αναμένεται να προκαλέσει διακοπή 36,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα και 51,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές πλαστικών υλικών.

theseanation.gr