Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου για θέματα Έρευνας-Διάσωσης

thalassa erevna diasosh

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου επί θεμάτων έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε την 10-09-2015 στο Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ η 6η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής εκπροσώπων Ελλάδας-Κύπρου επί θεμάτων Έρευνας-Διάσωσης και COSPAS-SARSAT.
Ως σημαντικότερο θέμα της συνάντησης χαρακτηρίστηκε η επικείμενη κύρωση της υπογεγραμμένης διακρατικής Συμφωνίας/Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα έρευνας-διάσωσης, η οποία θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα σε επιχειρησιακό επίπεδο συνεργασία των Κέντρων Έρευνας και Διάσωσης του Πειραιά και της Λάρνακας. Στο ίδιο πλαίσιο προτάθηκε η ανάπτυξη Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΣΕΔ Πειραιά και του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Ήταν έντονη η πρόθεση και των δύο χωρών για τη συνέχιση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων-εμπειριών στο πλαίσιο της συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις (COSPAS-SARSAT, ICAO-IMO) αλλά και σε ασκήσεις έρευνας-διάσωσης (ΝΕΜΕΣΙΣ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ, ΑΕΤΟΣ). Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν προγράμματα που βρίσκονται σε λειτουργία-εξέλιξη σχετικά με την έρευνα-διάσωση.
Τέλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη και ολιγόλεπτη συνάντηση των εκπροσώπων της Κυπριακής πλευράς με τον Β' Υ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Νικόλαο ΠΑΤΡΙΝΟ, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των Επιχειρησιακών Κέντρων Ελλάδας και Κύπρου καθώς και της πρόσφατης επιχειρησιακής συνεργασίας σε κοινές ασκήσεις.

eep logo