Το Grexit ανησυχεί (και) την Cosco

cosco worker

Ενώ όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, οι Κινέζοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον Πειραιά. Όχι μόνο γιατί η νέα διοίκηση του ΟΛΠ αφήνει με κάθε ευκαιρία να διαρρεύσει πως δεν ήρθε για να πουλήσει, αλλά αντίθετα για να σταματήσει την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, αλλά, επιπλέον γιατί ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις θα έθετε εν αμφιβόλω τη στρατηγική της Cosco σχετικά με την τοποθέτηση της στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κινέζικος κολοσσός επένδυσε και επενδύει στον Πειραιά κατ’ αρχήν βλέποντας τον ως την συμφέρουσα πύλη των κινέζικων προϊόντων στην αγορά της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε εκτός από τις προβλήτες II και III θέλει να αναλάβει το μάνατζμεντ του ίδιου του ΟΛΠ, να τοποθετηθεί σε χώρους logistics στην ευρύτερη περιοχή με προοπτική και το assembling προϊόντων (που τελικά θα έχουν σφραγίδα made in EU).

Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο συμβεί ένα Graccident και η χώρα βρεθεί εκτός Ευρώπης, τότε η στρατηγική τοποθέτηση των Κινέζων θα βρεθεί στον αέρα. Θα προκύψει ότι θα έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε μια χώρα που δεν θα έχει το ευρωπαϊκό «πλεονέκτημα» αλλά αντίθετα θα την ακολουθούν γραφειοκρατικά, συναλλαγματικά και τελωνειακά εμπόδια που χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές με οποιαδήποτε χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Η αγορά εμφανίζεται ήδη ανήσυχη εν όψει αυτής της προοπτικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Δηλαδή, η Cosco, αλλά και άλλοι πιθανοί μνηστήρες του ΟΛΠ να καταθέσουν μια χαμηλή ή έως εξευτελιστική προσφορά για τον ΟΛΠ. Οι ίδιοι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως οτιδήποτε κάτω από το όριο των 350-400 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό την ώρα που κύκλοι προσκείμενοι στην Cosco πιθανολογούσαν ότι μπορεί να κατατεθεί προσφορά ακόμη και κάτω από το μισό αυτού του ορίου!

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της «ναυαρχίδας» των ιδιωτικοποιήσεων του ελληνικού δημοσίου, που θεωρείται ότι είναι ο ΟΛΠ, εξαρτάται απολύτως από την τύχη των διαπραγματεύσεων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

eep logo