ΠΕΑΛΣ: Ανάκληση απόφασης στέγασης Λιμεναρχείου Χανίων

limenarxeio xanion

«Ποιος, επιτέλους, κυβερνά αυτή τη χώρα;» αναρωτιέται η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και με επιστολή της ζητά εξηγήσεις για την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης επ’αόριστον μέρους του κτιρίου του τελωνείου στο Λιμένα της Σούδας προκειμένου χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου. Ακολουθεί η επιστολή:

«Μετά την από 20-05-2015 ανακοίνωσή μας, με την οποία ενημερώναμε και παράλληλα εκφράζαμε την ικανοποίησή μας, για την επίλυση του προβλήματος στέγασης της Λιμενικής Αρχής Χανίων, με την υπογραφή από την αρμόδια αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη απόφασης για την επ' αόριστον παραχώρηση μέρους του κτιρίου του τελωνείου στο Λιμένα της Σούδας και συγκεκριμένα του πρώτου ορόφου, προκειμένου χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του, σήμερα και εντελώς απρόσμενα, ενημερωθήκαμε ότι έγινε ανάκληση της σχετικής απόφασης με την δικαιολογία ότι το κατώτερο κλιμάκιο της Υφυπουργού δεν είχε ετοιμάσει σχετική εισηγητική μελέτη για το θέμα.

Καθώς όμως τα αρμόδια κλιμάκια είχαν στην διάθεση τους εννέα μήνες να επεξεργαστούν τα δεδομένα, από τότε που πραγματοποιήθηκε η μεταστέγαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων από το λιμένα Σούδας στο σημερινό κτίριο στο λιμένα Χανίων, εύλογα ανακύπτει πλήθος ερωτηματικών για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση αυτής της απόφασης, από τη μια μέρα στην άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δε θέλουμε να πιστέψουμε είναι ότι, μια μέρα μετά την δημοσίευση της απόφασης, υπήρξε υπηρεσία που ζήτησε την ανάκληση της, αγνοώντας τόσο τις ανάγκες ενός Λιμεναρχείου, όπου διακινούνται κατά μέσο όρο 4000 επιβάτες καθημερινά τη θερινή περίοδο, με έντονη αλιευτική κίνηση, και συχνά περιστατικά λαθρομεταναστών όσο και την ακαταλληλότητα ως προς το μέγεθος, του κτιρίου, όπου επί του παρόντος στεγάζεται (σήμερα στο χώρο εργάζονται περί τα 75 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενώ μέχρι πρότινος στον ίδιο χώρο εργάζονταν 15 στελέχη, καθώς λειτουργούσε ως Λ/Τ Σούδας). Όμως ακόμα κι έτσι να είναι, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους που προέβαλε η εν λόγω υπηρεσία για να επιτύχει την ακύρωση της απόφασης.
Προς το παρόν, δεν θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το Κράτος τελικά δεν μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο το Κράτος, ούτε ότι το Κράτος ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό, ούτε ότι το Κράτος δε μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του, ούτε ότι κρύβονται άλλες σκοπιμότητες πίσω από αυτή την ενέργεια, ούτε ότι δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τις αποφάσεις του στις Υπηρεσίες του, ακόμα κι όταν το συμφέρον του ιδίου του Κράτους αλλά και του πολίτη το επιβάλλει.

Από την πλευρά μας, αφενός απαιτούμε να μάθουμε την πραγματική αιτία της ανάκλησης της απόφασης και αφετέρου είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε ότι το συμφέρον του κράτους και του πολίτη θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, σε σχέση με τις απαιτήσεις και τα θέλω των συντεχνιών των ολίγων. Αυτός, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε την στάση μας, καθώς επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στο Λιμένα Χανίων, όχι τόσο γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον των συναδέλφων μας που συνωστίζονται σε ένα εν μέρει ακατάλληλο για φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού στελεχών χώρο, αλλά για να διεκδικήσουμε ένα υψηλό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έως τότε βέβαια οι πολίτες του νομού Χανίων αλλά κι εμείς αναμένουμε τις επίσημες εξηγήσεις των συναρμοδίων Υπουργών.»

eep logo