Λιμενικοί: Προβλήματα στέγασης στα νησιά

serifos spitia

Δυσκολία στην ανεύρεση κατοικίας ή υπέρογκες χρεώσεις αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί που μετατίθενται σε νησιά, ιδιαίτερα όταν τα νησιά αυτά είναι τουριστικά. Με επιστολή τους στο υπουργείο ζητούν την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών ώστε να λυθεί άμεσα με ηθική και υλική βοήθεια το προβλημα αυτό.

Σύμφωνα με την επιστολή τους,
"Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών στελεχών, που μετατίθενται στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά εκείνα που αποτελούν προορισμούς υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Αιτία αυτής της δυσφορίας, είναι η δυσκολία έως το βαθμό του ακατόρθωτου, στην εξεύρεση κατοικίας για την εγκατάστασή τους.

Το πρόβλημα βέβαια, δεν ανέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι από μακρού. Αρκετές φορές κατά το παρελθόν, σε συναντήσεις μας με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, θέταμε το ζήτημα και μετ’ επιτάσεως ζητούσαμε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, ώστε τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να μην αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα μετατιθέμενοι σε αυτές τις δύσκολες περιοχές, από πλευράς διαβίωσης, αλλά και να μη μετατρέπονται σε θύματα εκμετάλλευσης.

Δυστυχώς, το θέμα ποτέ ως τώρα δεν αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Καμία διοικητική μέριμνα δεν ελήφθη από την πλευρά του Υπουργείου, αντίθετα ένεκα της παντελούς αδιαφορίας και σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, το πρόβλημα διογκώθηκε.

Σήμερα και ενόψει της τρέχουσας θερινής περιόδου που διανύουμε, οι μετατιθέμενοι συνάδελφοι σε νησιά με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους δεν καταφέρνουν πάντα να εξασφαλίσουν στέγη ή σε διαφορετική περίπτωση καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά όπως π.χ. η Μύκονος, όπου η προσπάθεια εξεύρεσης στέγης κινείται στη σφαίρα του φανταστικού ή ζητούνται ποσά που η κάλυψή τους απαιτεί το σύνολο του βασικού μισθού των ενδιαφερομένων.

Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα δε μπορούμε πλέον να μένουμε αμέτοχοι «σφυρίζοντας αδιάφορα». Αδήριτη είναι η ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών αφενός προς την πλευρά των τοπικών δημοτικών αρχών, για την ανάδειξη του προβλήματος, καλώντας τους να συνδράμουν και να βοηθήσουν, αντιλαμβανόμενοι ότι και τα στελέχη που μετατίθενται στις περιοχές τους αποτελούν μέλη των τοπικών κοινωνιών και δρουν επ’ ωφελεία τους και αφετέρου σε πρώτη φάση με τη χορήγηση σχετικού επιδόματος και μεσομακροπρόθεσμα με την δημιουργία καταλυμάτων κατά τα πρότυπα των Ε.Δ., που θα επιλύει οριστικά το θέμα.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες."

eep logo