Νέα γραμμή για το λιμάνι αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

limani peiraia pano poli

Ως μια προσπάθεια να εξαχθεί μια νέα γραμμή για τα λιμάνια που θα ισορροπεί μεταξύ της απόλυτης προεκλογικής άρνησης για πώλησή τους και της ασφυκτικής πίεσης να πωληθεί ιδίως ο ΟΛΠ, μπορεί να θεωρηθεί η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που οργάνωσαν το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Ε. Πειραιά την Κυριακή στον ΟΛΠ.
Ακόμη και ο τίτλος της ημερίδας : Δημόσιο Λιμάνι – ο δρόμος για την Ανάπτυξη, με τους όρους Δημόσιο και Ανάπτυξη δείχνει σε έναν μυημένο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ την αναζήτηση μιας ισορροπημένης νέας γραμμής.
Αυτό φάνηκε και από ορισμένες παρουσίες στα πάνελ, όπως ο Κ.Χλωμούδης που άσκησε δριμύτατη κριτική στην προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να πουλήσει «πακέτο» τις μετοχές του ΟΛΠ, απορρίπτοντας παράλληλα τη λειτουργία του ως Δημόσιο ολιγοπώλιο, ενώ και ο δικηγόρος Γ.Δρέλλος υποστήριξε ότι μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην παρούσα φάση θα μπορούσε να ήταν ο διαχωρισμός υποδομών – λειτουργίας, «δείχνοντας» προς το μοντέλο των παραχωρήσεων.
Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης που έκανε λόγο για τον αναπτυξιακό ρόλο των λιμανιών και το δημόσιο χαρακτήρα τους, αποδεχόμενος πάντως συνεργασίες με ιδιώτες.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας από την πλευρά του, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής μεταξύ άλλων τόνισε ότι το λιμάνι, παρά το μέγεθος και τις προοπτικές του που είναι πολύ καλές, για να το ορίσουμε πρέπει να το εντάξουμε στις δυναμικές που αναπτύσσονται στο εμπόριο παγκοσμίως. Είναι ανάγκη είπε, να προσδιορίσουμε για ποιον είναι το λιμάνι, κι εμείς που πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα του να απαντήσουμε πειστικά στο ερώτημα «πως και με ποιες παραγωγικές δυνάμεις μπορούμε να το υποστηρίξουμε». Στο σημείο αυτό φωτογράφισε τους εργαζόμενους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος πρόσθεσε, πως δεν αρκεί η πολύ θετική υπεράσπιση των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης αλλά απαιτείται και η δημιουργική παραγωγική συνεισφορά τους.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης, οι βουλευτές Στ.Λεουτσάκος και Ε.Καρακώστα κα.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ