Π.Κουρουμπλής: Μπορείς να βλέπεις μπροστά όταν ξέρεις από πού έρχεσαι..

kouroumplis shmaia

Η ομιλία του ΥΝΑΝΠ στην Ολομέλεια της Βουλής για τη γενοκτονία των Ποντίων

 

Την ενότητα των θεσμικών εκπροσώπων του Ποντιακού Ελληνισμού χαιρέτισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, (ποντιακής καταγωγής και ο ίδιος) κατά την ομιλία του στην Ειδική Ολομέλεια της Βουλής για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Κουρουμπλής περιέγραψε την καταστροφή με τα λόγια του Λεωνίδα Ιασωνίδη:
«Η Αργώ επιστρέφει τα τελευταία 100 χρόνια προσφυγιάς του ποντιακού ελληνισμού παραπλέοντας τις ακτές του πόντου μελανίστια και πενθούσα. Ο Ιάσων κύπτει την κεφαλήν επί του πηδαλίου της ολτάδος και ρίπτει δάκρυ θολερό, ο Ορφέας ρίπτει τη λίρα καταγής, οι Αμαζόνες διακόπτουν τους ιππικούς τους αγώνες και οι Μύριοι του Ξενοφώντα διακόπτουν τους γυμνικούς τους αγώνες προ των τειχών της Τραπεζούντος. Ο Βιγλάτορας του Ελληνισμού στις Εσχατιές της Ασίας, ο Διγενής του Πόντου ψυχομαχεί, εάλω ο Πόντος.»

«Χίλιες εκατό εκκλησίες και εννιακόσια σχολεία γκρεμίστηκαν, οχτακόσια χωριά και πόλεις διαλύθηκαν, οι εκτοπισμοί, οι σφαγές, οι βαρβαρότητες το αποκορύφωμα του μαρτυρίου τριακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων ανθρώπων, ψυχών, αθώων ανθρώπων, στη θυσία μιας σκοπιμότητας που επιχειρούσε να εκδιώξει από την πατρώα γη τριών χιλιάδων χρόνων τους χριστιανικούς λαούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ήταν στιγμές δραματικές για τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας», είπε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι οι πρόσφυγες Πόντιοι ενώ ήρθαν στην Ελλάδα γεμάτοι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο βίωσαν το ρατσισμό και την απαξίωση.

Ωστόσο, «ο Ποντιακός ελληνισμός μετέτρεψε τα συντρίμμια της ψυχής του και της καταστροφής σε πείσμα, σε υπομονή και επιμονή και δημιουργικότητα και όπου πήγε προήγε την παραγωγικότητα και έφερε έναν πραγματικό πολιτισμό… επιχείρησε να ζήσει ειρηνικά και να συνυπάρξει ειρηνικά γιατί ήταν κομμάτι γνήσιο και ατόφιο του ελληνισμού», είπε ο κ. Κουρουμπλής. Διευκρίνισε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει ζητούμενο «όχι από εκδίκηση στην Τουρκία, αλλά γιατί μέσα από την αναγνώριση μπορούν να αποτραπούν συμφορές που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Άλλωστε το παράδειγμα της νεότερης Γερμανίας και της γενναιότητας του Βίλλυ Μπράντ να γονατίσει μπροστά στο μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος ζητώντας συγγνώμη, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για τη γειτονική μας χώρα. Το δέντρο της ελληνοτουρκικής φιλίας το οποίο εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ανθίσει, θα ανθίσει πραγματικά όταν θα υπάρξει αυτή η γενναιότητα από τη μεριά της τουρκικής πολιτείας να αναγνωρίσει αυτή την ιστορική πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας θύμισε ότι «το 1994 με πρωτοβουλίες των ποντιακών συλλόγων και με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, η Βουλή των Ελλήνων, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων.» Όπως είπε το επόμενο βήμα είναι η εδραίωση της διεθνούς αναγνώρισης της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ο κ. Κουρουμπλής έκλεισε την ομιλία του με το ερώτημα: «Θωρείς μπροστά όταν ξύνεις πληγές; Η απάντηση είναι: Μπορείς να βλέπεις μπροστά όταν ξέρεις από πού έρχεσαι. Και την πραγματική απάντηση τη δίνει ο στίχος του Κωστή Παλαμά: Τιμή και δόξα στο χέρι που υψώνεται πρώτο, όχι για να φοβίσει αλλά για να σφίξει το αντίμαχο χέρι.»

eep logo