Το λιμάνι της Σκύρου για πρώτη φορά στο Χάρτη των Γαλάζιων σημαιών το 2018!

galazia shmaia skyros

Η πρώτη Γαλάζια Σημαία για Δημόσιο Λιμάνι απονέμεται στο Λιμενικό Ταμείο Σκύρου

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου ως διαχειριστής του Τουριστικού καταφυγίου του Λιμανιού της Λιναριάς είναι ο πρώτος φορέας του Δημοσίου στην Ελλάδα που του απονέμεται Γαλάζια Σημαίας.H Γαλάζια σημαία απονεμήθηκε από τον Εθνικό χειριστή του Διεθνούς προγράμματος «BLUE FLAG», που είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης σε μια εξαιρετική τελετή στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Βόρειο Άστρος Κυνουρίας. Η άψογη οργάνωση της βραδιάς πιστώθηκε στα παθιασμένα μέλη της Ε.Ε.Π.Φ και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.Παρόντες μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κος Καρίμαρης, ο Πρόεδρος Ελληνικών Μαρίνων κος Κατσικάδης, η Πρόεδρος της της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κα Ιγγλέση, Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Φ κος Πέτρου, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Π.Φ κος Σκαμπαρδώνης, η συντονίστρια του προγράμματος»Γαλάζια Σημαία» κα Βουρδουμπά, Δήμαρχοι, Πρόεδροι φορέων κ.α

Στην τελετή που έγινε στο ανοικτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Βόρειο Άστρος Κυνουρίας το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαΐου 2018, παραστάθηκαν προσκεκλημένοι ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και η συνιδρυτής του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ» καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Σκαναβή.

Το τουριστικό καταφύγιο του Λιμανιού με την αλματώδη ανάπτυξη του τα τελευταία χρόνια κατάφερε να είναι στην Ελίτ της Λιμενικής διαχείρισης και να θέτει τα πρότυπα τουριστικής εξωστρέφειας. Οι αλλεπάλληλες διακρίσεις του Λιμανιού με Χρυσές βραβεύσεις στα Βραβεία Τουρισμού & Περιβάλλοντος η υπαγωγή του στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Eco Ports η υλοποίηση του προγράμματος Σκύρου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα η Γαλάζια Σημαία φέρνουν στο Λιμενικό προσκήνιο το Λιμάνι της Λιναριάς και εκτοξεύουν τη δημοφιλία της Σκύρου.

Η λήψη Γαλάζιας Σημαίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση για ένα Φορέα χωρίς προσωπικό, χωρίς αξιόλογους πόρους, που διαχειρίζεται ένα λιμάνι τοπικής σημασίας το οποίο όμως ανταγωνίζεται και προσπερνά τα «βαριά» ονόματα..
Οι Ετήσιες περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιούνται διαρκώς στο Λιμάνι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από το 2015, τα Σχέδια διαχείρισης αποβλήτων καταλοίπων πλοίων και Αντιμετώπισης θαλάσσιας Ρύπανσης μαζί με τον εξοπλισμό τους, οι άριστες οι παροχές και οι υποδειγματικές υποδομές του Λιμανιού, η καθολική προσβασιμότητα του Λιμανιού για ΑΜΕΑ, η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό δίκτυο ECO PORTS και πολλές υποχρεωτικές και προαιρετικές πρακτικές, καλύπτοντας συνολικά 38 κριτήρια!! Η αξιολόγηση έγινε από την Εθνική Επιτροπή αξιολόγησης ( Εταιρεία Προστασίας της Φύσης – Υπουργείο Τουρισμού)και τον Διεθνή Οργανισμό (FEE-Foundation of Environmental Education) και αποφάσισαν ότι το Τουριστικό καταφύγιο του Λιμανιού πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την απονομή Γαλάζιας Σημαίας 2018!

Ο τίτλος με τον οποίο ο ΟΗΕ χαρακτήρισε το Λιμάνι της Σκύρου το 2016 «Το Γαλάζιο Λιμάνι με την Πράσινη Απόχρωση», κατά τη βράβευση του στο Μαρακές του Μαρόκο το 2016, επαληθεύτηκε, το 2017,όταν το Λιμάνι πιστοποιήθηκε ως «Πράσινο» και 93ο μέλος τω Ευρωπαϊκών ECO PORTS και το 2018 ως «Γαλάζιο» με τη απονομή της Γαλάζιας Σημαίας 2018 !

Μεγάλη ήταν η συμβολή του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ», του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της επί κεφαλής του Τμήματος περιβάλλοντος καθηγήτριας Κωνσταντίνας Σκαναβή, αφού με τις 3 περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιούν μαζί με το Λ.Τ Σκύρου οι φοιτητές του Π.Α. κάθε χρόνο στο Λιμάνι, κάλυψαν βασική απαίτηση του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι διάφοροι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

 

eep logo