«Travel Game»: Ταξίδι, πολιτισμός και εκπαίδευση

travel game 2016

Mια πρωτοποριακή ιδέα της Grimaldi Lines για μαθητές της Ιταλίας που ταξιδεύουν και μαθαίνουν εν πλω για Ισπανία ή Ελλάδα

Ο καιρός σίγουρα δεν τους φοβίζει. Λόγω ηλικίας αλλά και λόγω κουλτούρας. Οι ξένοι άλλωστε τιμούν κατά κόρον το γνωμικό του Νίτσε που λέει πως... «από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους». Γι' αυτό λοιπόν μαθαίνουν από μικροί να πηγαίνουν διακοπές και να χαίρονται τη φύση, σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Τι καλύτερο όμως, όταν οι μαθητικές εκδρομές συνοδεύονται από έξυπνα εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα τον πολιτισμό και μάλιστα εκείνον που εστιάζει στη γειτνίαση; Ποιο όμως είναι το ιδανικό περιβάλλον για να παίξεις, να γνωριστείς με άλλους συνομήλικούς σου και να ανασυγκροτήσεις τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισες από την εκδρομή σου; Μα φυσικά το απέραντο γαλάζιο!

Το «Travel Game» είναι ένα έξυπνο εκπαιδευτικό, εξαήμερο ταξιδιωτικό παιχνίδι που απευθύνεται σε μαθητές της Ιταλίας οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με πλοίο στην Ισπανία ή την Ελλάδα, χώρες που συνδέονται εύκολα και με τα πλοία. Μαθητές από διάφορα σχολεία της Ιταλίας, που δεν έχουν ξαναβρεθεί μεταξύ τους, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να οργανωθούν για την πολιτιστική εμπειρία που τους περιμένει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Από κει, θα επισκεφθούν πολιτιστικούς χώρους και σημαντικά αξιοθέατα στις διάφορες πόλεις της κάθε χώρας που θα επισκεφθούν-σε σχέση με το λιμάνι που θα πιάσουν- και κατά την επιστροφή τους μέσα στο πλοίο, θα συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι γνώσεων που αποκόμισαν από τους χώρους που επισκέφθηκαν. Θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήσεις για την Ακρόπολη και το μουσείο της, τον Παρθενώνα, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, ή το κάστρο της Βαρκελώνης, το μουσείο Τέχνης της Καταλονίας, ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξουν.

Ταξίδι με πλοίο τέτοια εποχή και μάλιστα μια μεγάλη διαδρομή όπως είναι η Πάτρα-Αγκόνα, θα περίμενε κανείς να βρει μόνο οδηγούς φορτηγών και ίσως κάποιους ξεχασμένους ταξιδιώτες, μετρημένους στα δάχτυλα. «Το πλοίο γεμίζει κέφι, γέλια και θετική ενέργεια όταν έχουμε μαθητές», θα μας πουν ενθουσιασμένα, μέλη του πληρώματος «Europa». «Το πλοίο μετατρέπεται σε μια ζωντανή πολιτεία σαν να είσαι σε νησί. Στήνουν παραστάσεις με μουσική, θέατρο, χορό και πολλές από αυτές είναι εμπνευσμένες από τα όσα είδαν στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Να βλέπεις νέα παιδιά, από άλλες χώρες, να δημιουργούν πολιτιστικά δρώμενα με θέμα την Ελλάδα! Όταν έχουμε τους μαθητές, το πλοίο μετατρέπεται σε ένα εν πλω πολιτιστικό χωριό που έχει μια άλλη ενέργεια, ξεχωριστή, από όλα τα άλλα ταξίδια που μεταφέρουμε απλούς ταξιδιώτες», θα μας πει άλλο μέλος του πληρώματος.
Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία να περπατάς στους διαδρόμους του πλοίου και να βλέπεις νέους με κουστούμια (που πρόκειται να διαγωνιστούν σε θεατρικά σκετς) ή μια ουρά μαθητριών που καταλήγει σε έναν νεαρό, ταλαντούχο συμμαθητή τους που έχει μετατρέψει το διάδρομο σε κομμωτήριο: «Δεν μπορούμε να παίξουμε στο θεατρικό διαγωνισμό χωρίς να είμαστε προσεγμένες», θα μας πουν οι μαθήτριες που περιμένουν τη σειρά για να φτιάξουν τα μαλλιά τους.
Συνοδοιπόροι στο δικό μας ταξίδι ήταν μαθητές από τα σχολεία: Marco Polo, Da Vinci di Foligno, Da Vinci di Cesenatico, Galileo Ferraris Luigi Di Maggio Και Einaudi (που κέρδισε και το διαγωνισμό).

Το «Travel Game», μια ιδέα της Grimaldi Lines, διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά σε διάφορα πλοία της που συνδέουν την Ιταλία με τις γείτονες χώρες και χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν οι συμμετοχές των σχολείων, που δείχνει πόσο πετυχημένος είναι σαν θεσμός. Από όλους τους καθηγητές-συνοδούς που μιλήσαμε, όλοι συμμετέχουν κάθε χρόνο πια, αφού και για τους ίδιους είναι μια ξεχωριστή εκδρομή-και πολύ πιο ευχάριστη- αλλά και οι δύο που ήρθαν για πρώτη φορά δήλωσαν πως θα δηλώσουν συμμετοχή και του χρόνου.

Ο πολιτισμός πάντα ενώνει τους ανθρώπους και είναι σημαντικό οι νέες γενιές να μαθαίνουν το παρελθόν των προγόνων μας, για να κατανοούν και να χτίζουν ένα πιο γερό μέλλον.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo