Τραγωδία χωρίς τέλος στο Αιγαίο...

thalassa sosivio

Δεκαέξι μετανάστες νεκροί μεταξύ των οποίων επτά παιδιά από τη βύθιση σκάφους ΝΑ του Αγαθονησίου

Ανείπωτη τραγωδία σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι όπου με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν χάσει τη ζωή τους 16 μετανάστες, ανάμεσά τους και επτά παιδιά.

Το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν 20 πρόσφυγες και μετανάστες. Νεώτερες πληροφορίες, όμως, ανεβάζουν τον αριθμό των επιβατών στους 22, με τις δυνάμεις του Λιμενικού να συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, η επιχείρηση του Λιμενικού ξεκίνησε στις 8.30 σήμερα το πρωί, όταν εντοπίστηκαν στις ακτές του νησιού δύο άνδρες και μία γυναίκα, που ενημέρωσαν για το ναυάγιο.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησαν επιχείρηση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή μετέχουν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, μία κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Παράλληλα, στις έρευνες παίρνει μέρος κλιμάκιο ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού (ΜΥΑ) προκειμένου να καταδυθεί για τη διερεύνηση του ναυαγίου και τη συλλογή πειστηρίων.

Βίτσας: Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από πολιτικές κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων», επισήμανε σε δήλωσή του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας την οδύνη του για το ναυάγιο στην περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου.

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου|, τόνισε ο κ. Βίτσας, και σημειώνοντας αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση, υπογράμμισε:

«Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από την πρώτη στιγμή έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την διαχείριση του ζητήματος.

Τέλος ο κ. Βίτσας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

ΝΔ: Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ

Τη βαθιά της οδύνη για την τραγωδία στο Αγαθονήσι εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το τραγικό δυστύχημα η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση είναι ακόμα υπαρκτή.

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για το θάνατο 16 ανθρώπων ανοιχτά του Αγαθονησίου», σημειώνει.

«Το τραγικό αυτό δυστύχημα επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ. Όπως, επίσης, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει, επιτρέποντας σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι», προσθέτει.

«Αναγνωρίζουμε προφανώς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο. Έχουμε, όμως, όλοι, την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το 2018 άνθρωποι δεν θα πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει η ΝΔ.

ΚΚΕ: Δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, με νεκρούς πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ακριβώς πριν δύο χρόνια, δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση» επισημαίνει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Θλίψη για τη νέα τραγωδία

Η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους από ναυάγιο στο Αιγαίο.

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου», αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Η Υπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες».

«Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Ζούμε ακόμη μια τραγωδία. Φτάνει πια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για την τραγωδία στο Αγαθονήσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ζούμε ακόμα μια τραγωδία.

Τουλάχιστον 16 νεκροί στο βωμό των συμφερόντων και της ανυπαρξίας πολιτικών για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Φτάνει πια.

 

eep logo