Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να ξαναξεκινήσει το έργο του λιμανιού της Ουρανούπολης

sygkentrosh diamrtyrias

Γ.Ζουμπάς: Υπάρχουν τα χρήματα, το έργο κόλλησε στις διαδικασίες

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι, επαγγελματίες και μέλη συλλόγων της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, με κύριο αίτημα να ξεμπλοκάρουν και να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του λιμανιού της περιοχής, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες προς το Άγιον Όρος. 'Οπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, οι εργασίες αυτές «έχουν περάσει από σαράντα κύματα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Ζουμπάς επισημαίνει ότι αν και το έργο του νέου λιμένος ήταν χρηματοδοτούμενο και ξεκίνησε το 2008, "πάγωσε" λόγω αδυναμίας του πρώτου αναδόχου. Αλλεπάλληλα προβλήματα και καθυστερήσεις -όπως σχολιάζει- πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το τελευταίο κοσμικό λιμάνι πριν τον Άθω, σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας, τη Χαλκιδική.

«Υπάρχουν τα χρήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κόλλησε όχι στις αδειοδοτήσεις αλλά στις διαδικασίες κατασκευής. Ο πρώτος ανάδοχος δεν ήταν σε θέση να το τελειώσει, ύστερα από χρόνια έγινε υποκατάσταση του αναδόχου από άλλη εταιρεία, η εταιρεία διαπίστωσε ότι κάποια έργα πρέπει να ξαναγίνουν από αυτά που είχε κάνει ο πρώτος ανάδοχος όπως η εμβάθυνση» ανέφερε ο κ. Ζουμπάς, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «όταν αφήνεις ένα λιμάνι δέκα χρόνια ξαναμπαζώνεται. Έπρεπε να γίνει καινούργια μελέτη, καινούργια χρηματοδότηση», σημείωσε. «Και φτάσαμε στην περίοδο πριν από τρία χρόνια, οπότε προσπαθήσαμε να δούμε αυτή η χρηματοδότηση πώς θα ανατεθεί. Υπήρχε η άποψη να ανατεθεί στον ίδιο που είχε το έργο για να τελειώσει, όμως το υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ανοικτός διαγωνισμός» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος -όπως λέει- έλαβε από τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων τη διαβεβαίωση για επανεκκίνηση του έργου με ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό μέσα στον Μάρτιο.

«Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στον Μάρτιο θα γίνει δημοπράτηση και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη»

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, καθώς όπως υποστηρίζει το λιμάνι της Ουρανούπολης εξυπηρετεί περίπου 700.000 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο και όλα τα μικρά κρουαζιερόπλοια που κάνουν τον γύρο του Αγίου Όρους με μια υποτυπώδη παλιά προβλήτα. «Η προβλήτα που έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια έχει δεκάδες προβλήματα, το λιμάνι είναι ανοικτό στο Αιγαίο και στον νοτιά, ενώ υπάρχουν κάποια μπλόκια που έχουν πέσει εκεί για την κατασκευή του λιμανιού από το 2008» εξηγεί.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη επισήμανε την ανάγκη εκσυχρονισμού και του οδικού δικτύου προς την Ουρανούπολη, όπως και αξιοποίησης των δύο αρχαιολογικών σημείων αναφοράς της περιοχής, του Πύργου της Ουρανούπολης, βυζαντινού κτίσματος του 12ου αιώνα και της Μονής Ζυγού, μοναστηριού του 10ου αιώνα, για τα οποία αν και έχουν δοθεί χρήματα δεν είναι επισκέψιμα.

«Ο Πύργος, που είναι συντηρημένος, δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν φύλακες, δηλαδή σπαταλάμε κεφάλαια για κάτι, για να γίνει επισκέψιμο, και μετά δεν μπορούμε να το ανοίξουμε, γιατί δεν έχουμε φύλακες. Στη Μονή Ζυγού, έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα, όμως είναι ημιτελής και άρα μη επισκέψιμη. «Να τονίσω», συνέχισε ο κ Ζουμπάς, «ότι κάποια στιγμή που άνοιξε για έναν μήνα ο Πύργος της Ουρανούπολης ήταν το δεύτερο μνημείο στην Ελλάδα σε επισκεψιμότητα».

 

eep logo