ΗΠΑ: Με το βλέμμα στην Αλεξανδρούπολη

limani alexandroupolis

Το «τρίγωνο» που χάλασε και η πίεση στον ΟΛΘ

Ενώ η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει δρομολογήσει – πολλές φορές μάλιστα υπό την υπερβολική πίεση των δανειστών – μια παρέμβαση του Αμερικάνου Πρεσβευτή Τζέφρι Πάϊατ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την πώληση του ΟΛΘ προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.

Ο Αμερικανός Πρέσβης κάλεσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αναζητήσει τις διαδρομές και τον προορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοραπωλησίας του ΟΛΘ. Υπενθυμίζεται ότι το 67% του ΟΛΘ πωλήθηκε στον πλειοδότη του σχετικού διαγωνισμού που είναι μια κοινοπραξία η οποία απαρτίζεται από το Γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Εquity Partners (ποσοστό 47%), τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link (33%) και την Belterra Investments (20%), συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Είναι αυτό το σχετικά μικρό ποσοστό της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη που ενοχλεί τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με μια ανάγνωση, ναι, καθώς οι σχέσεις του Ελληνορώσου επιχειρηματία με τη Ρωσία προκαλούν αμφιβολίες στον Αμερικάνικο παράγοντα, καθώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κομβικής γεωπολιτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια περίοδο μάλιστα που Μόσχα και Ουάσιγκτον διαγκωνίζονται για την απόκτηση ευρύτερης επιρροής στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά πάντως, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η εξέλιξη της δημοπρασίας για τον ΟΛΘ ακύρωσε ένα σχεδιασμό αμερικάνικων κεφαλαίων που προέβλεπε μια στρατηγική τοποθέτηση σε ένα τρίγωνο στο Αιγαίο, που εκτός από τον ΟΛΘ περιελάμβανε τα ναυπηγεία της Σύρου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Εκτιμούν δε οι ίδιοι κύκλοι ότι το timing της τοποθέτησης του Αμερικάνου Πρέσβη δεν είναι άσχετο με την αναμενόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδούπολης, που τοποθετείται μέσα στο 2018. Η αμερικάνικη Tellurian Energy ενδιαφέρεται για δημιουργία πλωτού σταθμού LNG ανοιχτά του λιμανιού και είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να περάσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιο σχήμα που με οποιοδήποτε τρόπο θα είχε σχέσεις με τον ρώσικο παράγοντα.

eep logo