Διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου

marina alimou

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς για τη χρήση και εκμετάλλευση των δύο μαρινών

Στην έναρξη δύο ξεχωριστών διεθνών δημόσιων διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.
Η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών. Αμφότεροι οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: στην Α΄ φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε μία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στις δύο προσκλήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.hradf.com), θα προκριθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση. Στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε μαρίνας και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Μαρίνα Αλίμου
Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Αλίμου είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας 240.000 τ.μ.
Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου χρησιμοποιείται επίσης για τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών και περιλαμβάνει κτήρια διαφόρων ηλικιών και χρήσεων, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, υποσταθμούς και άλλες κατασκευές που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εκτεταμένες ελεύθερες ζώνες.
Το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Αλίμου έως τις 16.01.2018.

Μαρίνα Χίου
Η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού.
Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000τ.μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.
Περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της μαρίνας, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ενώ έχει το δυναμικό για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων για την λειτουργία της χερσαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας απόθεσης σκαφών, καθώς επίσης και άλλων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού.
Οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μαρίνα Χίου έως τις 18.01.2018.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά με την έναρξη των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών: «Η ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της παραχώρησης μαρινών, όπως είναι αυτές του Αλίμου και της Χίου. Η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας».