Όταν μαύρισαν τα βράχια της Πειραϊκής...

aporrypansi peiraiki 1

Ερωτήματα πάνω από την πίσσα

 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ», έμφορτο τριών χιλιάδων τόννων πετρελαίου, βούλιαξε όντας αγκυροβολημένο ξημερώματα Κυριακής, στη ράδα, κοντά στο νησάκι Αταλάντη, νοτιοδυτικά της Ψυτάλλειας. Οι δυο επιβαίνοντες ναυτικοί διασώθηκαν. Το πως και γιατί βούλιαξε θα το βρει (;) η υπηρεσία..
Από κει και έπειτα αρχίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα λαϊκά Σελήνια της Σαλαμίνας μαύριζαν 48 ώρες, αφού όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν είχε στεγανοποιηθεί το ναυάγιο, παρά τα όσα επισήμως και ανεπισήμως λέγονται.

Και αίφνης, από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Τρίτης, σχεδόν 60 ώρες μετά το ναυάγιο, καθώς γύρισε ο καιρός, κηλίδες από πετρέλαιο ήρθαν προς την Πειραϊκή και την Φρεαττύδα.

aporrypansi peiraiki 3

Τα τείχη του Κόνωνος μαυρίσαν πια. Μεγάλο μέρος της πλαζ της Φρεαττύδας επίσης. Ένα φράγμα προστάτευσε το Μπαϊκούτσι, κάτω από τον «Σταυρό». Τα θρυλικά «Τουβλάκια» παραπέρα δεν προστατεύτηκαν. Το «Σκαφάκι», παρά το γεγονός ότι το ανάγλυφο του όρμου επέτρεπε τον αποκλεισμό του με πλωτό φράγμα και την προστασία του, ξεχάστηκε και μαύρισε. Αγαπημένο σημείο κολυμβητών, χειμώνα- καλοκαίρι, ο όρμος που γέννησε το ελληνικό πόλο, η θάλασσα που προπονείται χρόνια τώρα ο Σπύρος Γιαννιώτης, είναι πλέον κατράμι.

aporrypansi peiraiki 2

Καθυστερημένα, το Λιμενικό και οι εταιρείες που έχουν κληθεί να βοηθήσουν στο έργο της απορρύπανσης έστρεψαν το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης το ενδιαφέρον τους προς την πλαζ της Φρεαττύδας. Εύλογα, αλλά καθυστερημένα. Τουλάχιστον η μισή ακτή, ιδίως προς τον Διογένη, έχει πια μαυρίσει. Ο φακός του Γιώργου Χριστάκη είναι αποκαλυπτικός.
aporrypansi sth freattyda 2

Συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις ότι αυτή είναι ώρα δράσης και όχι καταλογισμού ευθυνών. Κάπως έτσι ξεχνάμε τους υπεύθυνους και την ολιγωρία τους. Είπαμε, το πως και γιατί σε συνθήκες νηνεμίας βούλιαξε ένα πλοίο δίπλα στην Ψυτάλλεια, θα πρέπει να απαντηθεί. Το γιατί τρεις μέρες τώρα εκλύεται πετρέλαιο και δεν έχει στεγανοποιηθεί το ναυάγιο, επίσης πρέπει να απαντηθεί.
Αλλά και το Αρχηγείο του Λιμενικού οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή του καιρού; Δεν πληροφορήθηκε ότι οι πετρελαιοκηλίδες έρχονταν προς την Πειραϊκή; Τόσο δύσκολο ήταν ένα ελικόπτερο να ελέγξει την -όχι και τόσο μεγάλη- περιοχή και να εντοπίσει τις πετρελαιοκηλίδες;

Ερωτήματα-λεπτομέρειες θα πει κανείς. Για όσους μεγάλωσαν και ζουν πάνω από τα βράχια της Πειραϊκής, όχι και τόσο λεπτομέρειες. Γιατί δεν μαύρισαν μόνο τα βράχια. Μαύρισε και η ψυχή μας...

eep logo