Σταθμό ανεφοδιασμού LNG θα κατασκευάσει η Γερμανία

lng tanker

«Τρέχει» το LNG και η Ελλάδα

 

Σταθμό ανεφοδιασμού LNG θα κατασκευάσει κοντά στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Αμβούργου στον ποταμό Έλβα η Γερμανία η οποία και θα εισέλθει στο club των χωρών της Β. Ευρώπης που προωθούν το συγκεκριμένο καύσιμο για πλοία.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι σε προχωρημένο στάδιο καθώς η European Commission έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά ως προς τα θέματα που αφορούν στους κανόνες ανταγωνισμού.

Το εγχείρημα «πατάει» σε ένα joint venture στο οποίο συμμετέχουν οι εταιρίες Gasunie, Oiltanking και η Royal Vopak που έχουν εξειδίκευση στο αντικείμενο.

Με βάση τα στοιχεία μετά την εκπόνηση των μελετών βιωσιμότητας και γενικών σχεδιασμών το joint venture θα προχωρήσει στην κατασκευή του multi-service LNG terminal που θα είναι το πρώτο στη Γερμανία η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επέκταση του Nord Stream 2 Pipeline με τον οποίο θα μεταφερθεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής.

Να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα «τρέχει» τις διαδικασίες για τον ανεφοδιασμό με LNG καθώς χθες η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έθεσε ύστερα από εντολή του υπουργού Π. Κουρουμπλή σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο ΠΔ που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

Η υποχρέωση των πλοίων που καταπλέουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα να χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε στη διαβούλευση, έχει 12 άρθρα που αφορούν την παροχή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (αεριέλευση) σε πλοία που βρίσκονται σε λιμάνια και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο Υπουργείο ως το τέλος Αυγούστου.

theseanation.gr

eep logo