100 ημέρες για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΘ

olth fortotes

Του Ηλία Μπέλου*

Αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών για την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης

ξεκινά, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα. Τότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του ΟΛΘ και τη συμφωνία μετόχων (το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 7%), που αποτελούν τα δύο συμβατικά κείμενα που πρέπει να υπογραφούν μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή και του ελληνικού Δημοσίου.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών αναμένεται έπειτα από δεκαπέντε ημέρες και ειδικότερα, εφόσον δεν ανακύψουν προσκόμματα, την Τετάρτη 26 Ιουλίου.
Κατόπιν η σύμβαση πρέπει να περάσει από επιτροπή ανταγωνισμού, με τις απόψεις για το εάν θα είναι η ελληνική η ευρωπαϊκή επιτροπή να διίστανται.
Στην αντίστοιχη διαδικασία για τον ΟΛΠ, πάντως, είχε αποφανθεί η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μιας μεγάλης γαλλικής και μιας γερμανικής εταιρείας στο σχήμα του επενδυτή, με τη γαλλική μάλιστα να έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το γαλλικό Δημόσιο με ποσοστό της τάξης του 10%, προδιαθέτει την αγορά για θετική γνωμοδότηση ακόμα και εάν εξεταστεί η συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Ορισμένες πηγές, πάντως, εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία η οποία έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής συγκροτείται από τρία μέλη: το γερμανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) το οποίο κατέχει και το 47% του σχήματος, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33% και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Σημειώνεται επίσης πως η Terminal Link ελέγχεται σε ποσοστό 51% από την CMA CGM, η οποία ασκεί και το management, και το άλλο 41% ανήκει στην κρατική κινεζική China Merchants Ports.
H κοινοπραξία έχει πλειοδοτήσει για το 67% του ΟΛΘ με τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ και υποχρέωση υλοποίησης δεσμευτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατομμυρίων σε ορίζοντα επταετίας.
Εφόσον η συμφωνία λάβει το «πράσινο φως» και από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου από τη Βουλή, κάτι που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Οκτωβρίου. Δηλαδή, σε περίπου εκατό ημέρες από σήμερα.

*Από την kathimerini.gr

 

eep logo