Αντιδρούν οι ακτοπλόοι στην συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

aktoploia demena ploia

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας



Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» για τα πνευματικά δικαιώματα.

Προς μεγάλη μας έκπληξη η ανωτέρω συμφωνία αναφέρεται και στα Επιβατηγά-Οχηματαγωγά πλοία, τα οποία συμπεριλαμβάνονται μάλιστα και σε σχετικό «πίνακα αμοιβών»!

Υπογραμμίζουμε σε όλους τους τόνους ότι τα Επιβατηγά-Οχηματαγωγά πλοία δεν εκπροσωπούνται από την ΚΕΕΕ, άμεσα ή έμμεσα, η οποία και δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται – πολλώ δε μάλλον να συμφωνεί – εκ μέρους τους και εκ μέρους του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας εν γένει.

Τα επιβατηγά πλοία εκπροσωπούνται θεσμικά μόνο από τον ΣΕΕΝ, του οποίου τα μέλη μετέχουν στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ). Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμός μας συμμετέχει στον ΣΕΤΕ και εκπροσωπείται στο ΔΣ. Ουδέποτε έχει δοθεί η οποιαδήποτε εξουσιοδότηση στην ΚΕΕΕ να εκπροσωπεί τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας και αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η «πρωτοβουλία» αυτή. Τονίζουμε επίσης ότι ούτε ο ΣΕΕΝ, ούτε το ΝΕΕ, ούτε ο ΣΕΤΕ εξ όσων αντιλαμβανόμαστε εκλήθησαν ποτέ να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

Είναι ευνόητο ότι η δημοσιευμένη από την ΚΕΕΕ συμφωνία ουδόλως δεσμεύει τον κλάδο, οι εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας δεν αποδέχονται και δεν δεσμεύονται από συμφωνίες για τις οποίες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

eep logo