Γιώργος Παπαδόπουλος – Από τον Κορυδαλλό στο φλαμένκο

flamengo

Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή μια παραγνωρισμένη μουσική φιγούρα. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας γνήσιος Πειραιώτης μάγκας

που όμως έκανε την προσωπική του μουσική υπέρβαση και δεν ασχολήθηκε με το ρεμπέτικο και τη λαϊκή μουσική όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με τα «μπλουζ της Ανδαλουσίας», το φλαμένκο των τσιγγάνων της.
Ο συνάδελφος και καλός φίλος Τέλης Σαμαντάς τον θυμάται και γράφει δυο λόγια για την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του Γιώργου Παπαδόπουλου:

«Έζησε μια περιπετειώδη ζωή. Από τον Κορυδαλλό του Πειραιά, κυνηγημένος από τη χούντα μετανάστης στην Αυστραλία, σε συνέχεια στα καράβια, μανιώδης κιθαρίστας, ταγμένος στο φλαμένκο, βρίσκεται στην Ισπανία. Καταφέρνει να τον δεχτούν στους κόλπους τους οι τσιγγάνοι της Ανδαλουσίας με τους οποίους περνάει καμιά δεκαετία.
Ακολουθεί το Αμστερνταμ και οι πρώτες του σόλο εμφανίσεις ως φλαμενκίστας, ενώ σε διαλείματα μπαρκάρει για να βγάλει το ψωμί του.
Επιστρέφει στην Ελλάδα, κάνει μερικές εμφανίσεις στην Αθήνα μαζί με τον τραγουδιστή του φλαμένκο Jose Gonzales.
Καταλήγει στην Αίγινα με τη σύντροφο του Μπάρμπαρα όπου στήνουν το σπιτικό τους ενώ συνεχίζει να παίζει περιοδεύοντας.
Μάγκας Πειραιώτης δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Τον χτυπάει ο καρκίνος πριν καιρό και τον αντιμετωπίζει κατάματα. Φτωχά λόγια για τον Γιώργο Παπαδόπουλο, το φίλο που πέθανε σήμερα το πρωΐ».

eep logo