Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Στη Σούδα...

1 souda palio ergostasio

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Πίσω, από τα Καμίνια την χωρίζει η Πειραιώς, ενώ προς τον Πειραιά οι γραμμές του Ηλεκτρικού και μπροστά, προς την θάλασσα, δεσπόζει το «Γ.Καραϊσκάκης». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι έχουμε πάει στη Σούδα Νέου Φαλήρου, όπως επίσημα λέγεται η γειτονιά. Άλλωστε όταν παίζει ο Ολυμπιακός, τα στενά δρομάκια της κατακλύζονται από αυτοκίνητα φιλάθλων που δεν εχουν πρόσβαση στο επίσημο πάρκινγκ του γηπέδου.

Τις άλλες μέρες μια σχετική ηρεμία επικρατεί σε αυτό το κομμάτι Πειραϊκής γης που θυμίζει Καμίνια, αλλά δεν είναι, που είναι θεωρητικά Νέο Φάληρο, αλά δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το παρελθόν του με τα νεοκλασικά και τις βίλες του, ούτε με το παρόν του με τις πολυτελείς πολυκατοικίες του. Αν έβλεπε με εικόνες από ένα drone από ψηλά κανείς τη Σούδα, θα σχημάτιζε ίσως την εντύπωση ότι μιλάμε για ένα χωριό μέσα στον Πειραιά. Ως επί το πλείστον χαμηλά σπιτάκια, που και που κάνα πανωσήκωμα και σπάνια μια σύγχρονη πολυκατοικία σαν ανορθογραφία, μικρά δρομάκια, κανα δυο πεζόδρομοι, κάνα δυο καφενεία μιας άλλης εποχής και μερικά μπακάλικα.

Πριν από κάποιες δεκαετίες βέβαια, πριν από την αποβιομηχάνιση του Πειραιά, η Σούδα πέρα από το Καραϊσκάκη, ήταν γνωστή για τις κλωστοϋφαντουργίες της. Γαβριήλ, Πειραϊκή-Πατραϊκή, Αιγαίον. Η μια δίπλα στην άλλη, στην πλευρά προς τον Πειραιά, πίσω από τις θύρες 13, 14, 15, 16 του παλιού Καραϊσκάκη. Χιλιάδες εργάτες, εργάτριες κυρίως, από όλο τον Πειραιά, δούλευαν καθημερινά σε αυτά τα εργοστάσια που έντυσαν την Ελλάδα σε συνθήκες που δύσκολα θα τις χαρακτήριζε κανείς αξιοπρεπείς.

Θυμάμαι ακόμη στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν πηγαίναμε πολλές φορές βράδια να παραλάβουμε με το οικογενειακό μας φιατάκι την «Νενέ» μας, να στέκεται ολόκληρη η βάρδια που σχολούσε αγόγγυστα στη σειρά για να υποστεί τον έλεγχο του θυρωρού-σεκιουριτά της εποχής- μην και τυχόν είχε κρύψει κανα μέτρο ύφασμα σε καμιά τσάντα. Το θεωρούσαν τόσο αυτονόητο και γω, μικρό παιδί, τόσο ντροπιαστικό.

Η περιοχή έχει ταυτιστεί με τη ΧΡΩΠΕΙ. Την πρωτοπόρα αυτή χημική βιομηχανία που ακολουθώντας τη μοίρα αρκετών άλλων πριν από καμιά 30αριά χρόνια χρεωκόπησε και πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής. Τα κτίρια της ΧΡΩΠΕΙ επί της Πειραιώς αποτελούν σημαντικά δείγματα μιας ορισμένης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα. Στέκουν σήμερα βουβοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Πριν από περίπου 15 χρόνια κατεβλήθη προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί τα Δικαστήρια του Πειραιά. Παρά το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός και βουλευτής Πειραιά Κώστας Σημίτης αλλά και ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου, επίσης Πειραιώτης, Σωκράτης Κοσμίδης, ευνοούσαν το συγκεκριμένο σχέδιο, η προσπάθεια απέτυχε...

Πίσω από τα κτίρια της ΧΡΩΠΕΙ, κατά μήκος της λεωφόρου Καραολή και Δημητρίου, μέχρι τα όρια του «Γ.Καραϊσκάκης», εκτείνονται τα λεγόμενα «οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ». Η Δημοτική Αρχή Λογοθέτη τα είχε χαρακτηρίσει «χώρο πράσινου». Η Εθνική Τράπεζα τα πούλησε ως χώρο πράσινου σε πλειοδοτικό διαγωνισμό, κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Πλειοδότης ήταν ο Όμιλος του Πειραιώτη επιχειρηματία Θ.Χαραγκιώνη.

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, το 2005-2006, ο Θ.Χαραγκιώνης σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης εμπορικών κέντρων Sonae-Sierra, υπό το σχήμα Sierra-Charagionis, κατέθεσαν μια πρόταση ανάπτυξης ενός εμπορικού κέντρου με παράλληλη απελευθέρωση ενός πάρκου αρκετών στρεμμάτων, ανοικτού στο κοινό κι όχι μόνο στους πελάτες του Εμπορικού Κέντρου. Προϋπόθεση ήταν φυσικά να αποχαρακτηριστεί ο χώρος και να νομιμοποιηθεί η ενοποίηση των δύο οικοπέδων με την κατάργηση ενός μικρού δρόμου που τα χωρίζει – κάτι που de facto έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Το θέμα έτυχε ευρύτατης συζήτησης στην Πειραϊκή κοινωνία. Μια σχετική έρευνα μάλιστα έδειξε ότι γινόταν αποδεκτό, αν και πολλοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητά της, πρέπει να σημειωθεί. Ένας τοπικός όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου έκτοτε αγνοούνται, πολέμησε λυσσαλέα τη συγκεκριμένη επένδυση. Υπό την πίεση του τοπικού ΠΑΣΟΚ και του Λιμανιού της Αγωνίας (που ήδη είχε αρχίσει να υποκαθιστά τον τότε Συνασπισμό, νυν ΣΥΡΙΖΑ) η Δημοτική Αρχή Αγραπίδη υπαναχώρησε και δεν προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό των οικοπέδων. Ούτε τότε, ούτε ποτέ στη συνέχεια δεν κατατέθηκε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της έκτασης αυτής που μπορεί να καθορίσει την τύχη ολόκληρης της γειτονιάς. Το μόνο κέρδος που έχει μείνει από εκείνη της πρωτοβουλία είναι ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία πλέον καθαρίζει τα οικόπεδα, δεν τα νοικιάζει σε περιοδεύντα τσίρκα και δεν αποτελούν εστία μόλυνσης. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να αποτελούν μια «τρύπα στη Γεωγραφία».

Ακούγεται ότι η Δημοτική Αρχή Μώραλη θα ήθελε να εξασφαλίσει πόρους (από τη πώληση του Πύργου;) ώστε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του χώρου, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες. Και προοπτικά να μετατρέψει τα οικόπεδα σε πάρκο. Είναι μια πρόταση που έχει τη λογική της. Αλλά έχει να αντιμετωπίσει και την αδυσώπητη πραγματικότητα της αδιαφορίας των πολιτών για τους δημόσιους χώρους. Είτε αυτοί είναι μικρά κηπάκια, είτε μεγάλα πάρκα. Μια ματιά στο δασάκι του Προφήτη Ηλία λέει πολλά επ΄αυτού. ..

Αναγνώστης Κέντρος

17 Apr 2017 19:15
Στη Σούδα...

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Read more...
10 Apr 2017 10:47
Διαδρομές νοσταλγίας

Θυμάται κανείς το 20; Το 21; Δεν μιλάμε για κάποιο παιχνίδι χαρτιών, αλλά για τους κωδικούς αριθμούς λεωφορείων με τους οποίους μεγάλωσε και μετακινήθηκε μέσα στην πόλη η γενιά του ’60 και του ’70.

Read more...
07 Apr 2017 10:40
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
02 Apr 2017 11:44
Το φάντασμα του Πύργου

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

Read more...
26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)