Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το φάντασμα του Πύργου

1 pyrgos peiraia

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

καταγράφεται πολλές φορές ως ο πιο επιτυχημένος δήμαρχος του Πειραιά. Στην πραγματικότητα, η Χούντα βρήκε έτοιμα και «έκοψε κορδέλα» σε μια σειρά από μεγάλα έργα – παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. 

Ο Σκυλίτσης στην πραγματικότητα, ως καλός διαφημιστής «πούλησε» έναν καθαρό Πειραιά κι έναν μοντερνισμό για την εποχή του, αλλά κυρίως γκρέμισε κι άφησε πίσω του κτίρια φαντάσματα. Βίλλα Ζαχαρίου, Ράλλειος και πιο εμβληματικό από όλα, φυσικά, ο Πύργος στο λιμάνι. Ο οποίος, όταν φτιάχτηκε, δεν έδιωξε μόνο την παλιά αγορά από εκεί, αλλά επιπλέον ο αέρας του δήθεν «μοντέρνου» που έφερνε παρέσυρε και γκρέμισε το σύμβολο της πόλης, το Ρολόι, ακριβώς απέναντί του.

Σε μια συνέντευξή του, που δέχθηκε να μου δώσει το 1994 με παρέμβαση του Τάκη Κουβάτσου, επίτιμου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά πλέον, η οποία δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ο Αρ.Σκυλίτσης παραδέχθηκε ουσιαστικά το λάθος του με μια αφοπλιστική δικαιολογία: «Μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη», μου είπε. Για τον Πύργο όμως ήταν υπερήφανος, παρότι πάντοτε στοιχειωμένος παρέμενε.

Ένας ουρανοξύστης στην καρδιά του λιμανιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμβολο ισχύος για την πόλη. Βέβαια αυτό δεν έγινε ποτέ και ο αργότερα χρεωκοπημένος Δήμος Πειραιά βρέθηκε με μια τεράστια περιουσία που δεν ξέρει τι να την κάνει, ένα σύμβολο μεγαλομανίας και παράλληλα εγκατάλειψης. Όλες οι δημοτικές αρχές μετά την Χούντα, οραματίστηκαν κάποια στιγμή την αποπεράτωση του Πύργου. Και όλες απέτυχαν. Ένα φτιασίδωμα, με τις γιάλινες προσόψεις, που πλέον σε πολλά σημεία του δεν υπάρχουν, έγινε κατά την θητεία του Γιάννη Παπασπύρου (1983-87) και τίποτα παραπάνω. Άντε και κάτι διαφημιστικά πανό, που πλέον τα έχει πάρει ο αέρας...

Στη δημόσια σφαίρα, έχει ακουστεί η ιδέα ότι προτιμότερο θα ήταν να γκρεμιστεί. Η ίδια ιδέα έχει ακουστεί και για το γιαπί της Ραλλείου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να επικρατεί. Κι αν για το γιαπί της Ραλλείου, η λύση της μετεγκατάστασης εκεί των Δικαστηρίων φαίνεται να έχει προχωρήσει, για τον Πύργο δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο. Βέβαια ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, κάνοντας κινήσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα, με μείωση δημοτικών τελών σε συγκεκριμένες περιοχές, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ο Πύργος. Αν το πετύχει αυτό στη θητεία του, θα μείνει στην Πειραϊκή Ιστορία. Αν δεν το πετύχει, απλώς θα προσθέσει το όνομά του στην χορεία δημάρχων που οραματίστηκαν κάτι μεγάλο, το οποίο όμως ξεπερνούσε τις αντικειμενικές δυνατότητες της πόλης.
Κι ο Πύργος θα μένει εκεί, με τα φαντάσματά του, να θυμίζει πως ο Πειραιάς είναι μια πόλη που κάποτε ήθελε να γίνει άλλη από αυτή που πραγματικά ήταν.

Αναγνώστης Κέντρος

17 Apr 2017 19:15
Στη Σούδα...

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Read more...
10 Apr 2017 10:47
Διαδρομές νοσταλγίας

Θυμάται κανείς το 20; Το 21; Δεν μιλάμε για κάποιο παιχνίδι χαρτιών, αλλά για τους κωδικούς αριθμούς λεωφορείων με τους οποίους μεγάλωσε και μετακινήθηκε μέσα στην πόλη η γενιά του ’60 και του ’70.

Read more...
07 Apr 2017 10:40
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
02 Apr 2017 11:44
Το φάντασμα του Πύργου

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

Read more...
26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)