Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

1 agia sothra kokkinia

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.
Η Παλιά Κοκκινιά, με τα μικρά δρομάκια της ανάμεσα στον Άγιο Σωτήρα και τους Αγίους Αναργύρους είχε πάντοτε έντονα στοιχεία. Πρόσφυγες οι περισσότεροι κάτοικοί της, μεροκαματιάρηδες, ευθύβολοι, χαρούμενοι με αθώο τρόπο. Με σπίτια ανοιχτά, με ανοιχτές συζητήσεις. Με τους κατοίκους να νιάζεται ο ένας για τον άλλο, να γνωρίζει ο ένας τα προβλήματα του άλλου, με τους χωματόδρομούς της να αποτελούν προέκταση των αυλών και χώρο κοινωνικοποίησης. Κι αυτά όλα, όχι μόνο της δεκαετία του ’60 ή και του ’70, αλλά ακόμη και τη δεκαετία του ’80.

Δίπλα στην Αγιά Σωτήρα, εκεί που σήμερα είναι τα σχολεία, υπήρχε μια τεράστια αλάνα, όπου τα αγόρια - φυσικά όλοι Ολυμπιακοί – παίζαν μπάλα. Αλλά και στο προαύλιο των Αγίων Αναργύρων, λίγο παραπάνω, αγόρια και κορίτσια της γειτονιάς που μπαίναν στην εφηβεία, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν, να φλερτάρουν, να κοινωνικοποιηθούν.

Ρίχνοντας μια ματιά στο χάρτη, αντιλαμβάνεται κανείς αυτό που πολύ παραστατικά λέει ο συνομιλητής μας. Η Παλιά Κοκκινιά είναι στο κέντρο και έχει διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς με τα πόδια, σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση. Μέσα από τα Καμίνια προς το Καραϊσκάκη, το γήπεδο του Ολυμπιακού. Από τη Θηβών προς τη Νίκαια και το ιστορικό σουβλατζίδικο, το «Αιγυπτιακόν». Προς τον Κορυδαλλό ακόμα, λίγο παραπάνω, και τις πλατείες του. Από την άλλη πλευρά, προς τα Ταμπούρια και παρακάτω, προς τη Δραπετσώνα.

Αλλά η βασική διαδρομή προς τον «έξω κόσμο» ήταν προς το κέντρο του Πειραιά και το Πασαλιμάνι.
Ένας άλλος κόσμος, με μεγάλα κτίρια, που φάνταζε απόλυτα διαφορετικός για ένα παιδί που μεγάλωνε στους χωματόδρομους και τις αλάνες, δύο χιλιόμετρα πιο πέρα. Ο Νίκος Διαμαντής είχε την τύχη να πάει δημοτικό σχολείο στη Ράλλειο και γυμνάσιο στην Ιωνίδειο, στο κέντρο του Πειραιά, όπου άλλωστε, στο ΙΚΑ, εργαζόταν και ο πατέρας του. Στα δυο αυτά πρότυπα σχολεία συναντούσε παιδιά από όλες τις γειτονιές και τις κοινωνικές τάξεις του Πειραιά. Που είχαν τις δικές τους διαδρομές το καθένα. Θυμάται τον φόβο και το σφίξιμο που ένιωσε όλη η γειτονιά του με τη Χούντα, αριστεροί άνθρωποι ήταν στην πλειοψηφία τους άλλωστε.

Στην πλατεία Κοραή και στο Πασαλιμάνι, στην πλατεία Κανάρη, όταν ξέκλεβαν λίγο χρόνο, άλλοι έπαιζαν μπάλα – ήταν καλό χαφ ο ίδιος, θυμάται. Μεγαλώνοντας, βέβαια, οι βόλτες μάκραιναν και κάπως άλλαζαν και οι προσανατολισμοί. Με τον κολλητό του φίλο, τον μακαρίτη Βαγγέλη Κατσίπη, αλλά και τον Θεοδόση Νικολαΐδη (του ιστορικού ζαχαροπλαστείου «Χαραμής» στη Τερψιθέα) τιμούσαν το «American Toast» απέναντι από την Γαλλική Ακαδημία, ενώ λίγο πιο κάτω στο τεχνικό γραφείο του πατέρα του φίλου του, στην Υψηλάντου, 7 η ώρα το πρωί, πριν το σχολείο, πολλές φορές η παρέα έπαιζε πρέφα, ένα παιχνίδι που το αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως μαθηματική άσκηση.

Δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στον Πειραιά και να ξανασυναντηθεί με φίλους εκείνης της εποχής. Αλλά και φίλους της γειτονιάς του. Άλλωστε, όπως λέει, επιστρέφει, κυριολεκτικά ή νοερά, με κάθε ευκαιρία στη γειτονιά όπου ήταν το σπίτι που μεγάλωσε. Στην Παλιά Κοκκινιά με τις μικρές βιοτεχνίες και τα συνεργεία αυτοκινήτων, στην παλιά μικρή Αγιά Σωτήρα με τις αγιογραφίες του Κόντογλου και το καμπαναριό που έχει σχεδιάσει ο Λαζαρίμος, ο αρχιτέκτονας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο τώρα διευθύνει. Στη γειτονιά από όπου ξεκίνησε τη διαδρομή μιας ζωής.

17 Apr 2017 19:15
Στη Σούδα...

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Read more...
10 Apr 2017 10:47
Διαδρομές νοσταλγίας

Θυμάται κανείς το 20; Το 21; Δεν μιλάμε για κάποιο παιχνίδι χαρτιών, αλλά για τους κωδικούς αριθμούς λεωφορείων με τους οποίους μεγάλωσε και μετακινήθηκε μέσα στην πόλη η γενιά του ’60 και του ’70.

Read more...
07 Apr 2017 10:40
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
02 Apr 2017 11:44
Το φάντασμα του Πύργου

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

Read more...
26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)