Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Mon24042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Βίοι αντίθετοι

1 neoklasika peiraias

Είναι αρκετά τα σημεία, κυρίως στον κεντρικό Πειραιά, που ανάμεσα σε πολυκατοικίες, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες, στριμώχνονται ζευγάρια μεγάλων κατοικιών, νεοκλασικών συνήθως, που πασχίζουν να κρατήσουν τη μνήμη περασμένων εποχών.

Στην Τερψιθέα μάλιστα, επί της Καραΐσκου, λίγο πριν βγούμε στην Μπουμπουλίνας, υπάρχει μια τριλογία τέτοιων ωραίων νεοκλασικών κτιρίων . Ένα καλοδιατηρημένο, εν λειτουργία, ένα υπό ανακαίνιση και ένα με εκείνο το πράσινο δίχτυ των οικοδομών να κρύβει το κακοφορμισμένο πρόσωπό του.

Αυτή τη φορά κατέβαινα στο κέντρο του Πειραιά, περπατώντας την Αλκιβιάδου. Περνώντας την Μεραρχίας και πριν φτάσω στην Μπουμπουλίνας, στο αριστερό μου χέρι βλέπω τις πίσω όψεις των κτιρίων αυτών. Μάλλον των δύο μεγαλύτερων μόνο, που φτάνουν έως τον πίσω δρόμο, γιατί το τρίτο, το καλοδιατηρημένο, με όψη την Καραΐσκου, δεν βγαίνει ως την Αλκιβιάδου. Πίσω του είναι χτισμένη μια πολυκατοικία.

Έμεινα να χαζεύω τα δυο κτίρια των φωτογραφιών με τις διαφορετικές τύχες. Το πρώτο, ερειπωμένο δεκαετίες τώρα, στέκει βουβό να βλέπει την πόλη να αλλάζει. Το δεύτερο, το υπό ανακαίνιση, δείχνει να προσπαθεί να προσαρμοστεί, να μάθει και να μιλήσει τη γλώσσα της σύγχρονης πόλης.

Λένε πως αν σε ένα χώρο μια επιχείρηση «υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπως την ορίζει η γραφειοκρατική ορολογία, δηλαδή ένα εστιατόριο, μια καφετέρια ή ένα μπαρ δεν πάει καλά, δεν «πιάσει», τότε πολύ δύσκολα στον ίδιο χώρο θα έχει επιτυχία μια επόμενη επιχείρηση της ίδιας κατηγορίας.

Έβλεπα αυτό το ενδιαφέρον σομόν χρώμα του ανακαινιζόμενου κτιρίου δίπλα στο ξεθωριασμένο γκρίζο του εγκαταλελειμμένου και αναρωτιόμουν αν είναι χρώμα αισιόδοξο ή απαισιόδοξο. Βλέπεις, περισσότερο από είκοσι χρόνια, με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες, το κτίριο αυτό (που αν δεν κάνω λάθος ήταν δωρεά των ιδιοκτητών της ΧΡΩΠΕΙ στον Σύλλογο Εργαζομένων της εταιρείας) δεν κατάφερε να μάθει τη γλώσσα της σύγχρονης εποχής. Μεζεδοπωλείο, εστιατόριο, μπυραρία, όλα έκλεισαν. Κι ας έχει μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες αυλές στο κέντρο της πόλης.

Τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει. Η ανάπλαση του πεζόδρομου της Παλαιολόγου που βγαίνει κάθετα στην Καραΐσκου, σχεδόν μπροστά στην πόρτα του, μπορεί να μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της κόνησης των καφέ του "καθ' αυτού κέντρου" στην Τερψιθέα και να δώσει στη νέα επιχείρηση καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο Πειραιάς δεν μπόρεσε να σώσει την νεοκλασική του ιστορία, η ένταξη τέτοιων σπουδαίων κτιρίων στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος διάσωσής τους - ή έστω των υπολλειμμάτων της...

Αναγνώστης Κέντρος

17 Apr 2017 19:15
Στη Σούδα...

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Read more...
10 Apr 2017 10:47
Διαδρομές νοσταλγίας

Θυμάται κανείς το 20; Το 21; Δεν μιλάμε για κάποιο παιχνίδι χαρτιών, αλλά για τους κωδικούς αριθμούς λεωφορείων με τους οποίους μεγάλωσε και μετακινήθηκε μέσα στην πόλη η γενιά του ’60 και του ’70.

Read more...
07 Apr 2017 10:40
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
02 Apr 2017 11:44
Το φάντασμα του Πύργου

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

Read more...
26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)