Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Sat25022017

Last updateFri, 24 Feb 2017 7pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

1 tsakirian

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.
Αφήνεις πίσω σου το περίεργο τριτοκοσμικό μίγμα μιας πλατείας, της πλατείας Οδησσού, με πλανόδιους, μια φουτουριστική γέφυρα με κυλιόμενες σκάλες που δεν λειτουργούν, βρώμικης, αλλά με το επιβλητικό κτίριο του ΕΒΕΠ να δεσπόζει, «συνομιλώντας» όπως λένε οι αρχιτέκτονες με το επίσης εντυπωσιακό κτίριο του Σταθμού.
Όπως βλέπεις το κτίριο του ΕΒΕΠ, το «στρατηγείο» της οικονομικής δύναμης (ή όσης έχει εναπομείνει τελος πάντων) του Πειραιά, με πλάτη τη θάλασσα, διακρίνεις στο ισόγειό του αριστερά, το υποκατάστημα της Πανκρήτιας Τράπεζας, αναδυόμενη τράπεζα κατά το οικονομικό ρεπορτάζ, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Πίσω σου το λιμάνι, η πηγή πλούτου για τον Πειραιά, αριστερά σου ο ΗΣΑΠ, η βασική σύνδεση με την Αθήνα, μπροστά σου το μέγαρο – σύμβολο συσσώρευσης αυτού του πλούτου, το ΕΒΕΠ.

Κάνεις λίγο αριστερά και αμέσως μετά δεξιά. Οδός Αλιπέδου και όλα αλλάζουν. Θαρρείς ένα μονοπάτι στην άκρη της πόλης έτσι που στη συνέχεια του εντυπωσιακού κτιρίου που στεγάζει τον Ηλεκτρικό Σταθμό ένας ψηλός μαντρότοιχος φράζει το άνοιγμα της πόλης και της αγοράς, που λες και «σκάει» εκεί πάνω. Οδός Αλιπέδου. Παράλληλη στις γραμμές από την πλατεία Οδησσού μέχρι πάνω, την πλατεία Ιπποδαμείας. Αριστερά, ανεβαίνοντας, είναι ο τοίχος-μαντρότοιχος, η κοίτη του «σιδερένιου ποταμού». Δεξιά, κτίρια και στα ισόγειά τους όσα μικρομάγαζα επιβίωσαν από δύο δεκαετίες σφύζουσας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι φτωχοδιάβολοι του ’50 και του ’60 κάπου εδώ θα είχαν στριμωχτεί φτιάχνοντας εργαστήρια και αποθήκες ψιλικών ή και άλλων ειδών που έφεραν την χώρα και την πόλη στα εντυπωσιακά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης του ’60 και του ΄70, πριν ολοκληρώσουν τον συγκεκριμένο οικονομικό ρόλο τους. Τις Κυριακές το παζάρι ανοίγεται και φτάνει μέχρι εδώ. Μια άλλη ζωή υπάρχει στην Αλιπέδου. Τις άλλες μέρες, τις καθημερινές, η οδός, το όνομα της οποίας παραπέμπει στους ιστορικούς χρόνους που ο Πειραιάς ήταν ακόμα νησί, δειχνει να ψυχορραγεί. Ένα έρημο μονοπάτι στην άκρη της πόλης. Κλειστά μαγαζιά, έρημα κτίρια, είδη αλιείας και κιγκαλερίας να προσπαθούν να ανασάνουν, δυο ιστορικά καταστήματα μουσικών οργάνων, του Σιντζαρίδη και του Τσαλικιάν. Ειδικά το τελευταίο στο ισόγειο ενός κτιρίου που κάποτε είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Ανεβαίνοντας δεξιά, η Κέκροπος κι αμέσως μετά η Φωκίονος βγάζουν προς τη Γούναρη και την αγορά του Πειραιά που ακόμη δείχνει πως χτυπάει η καρδιά της. Πριν φτάσεις στου Τσαλικιάν, ψηλά προς την Ιπποδαμείας, σχεδόν απέναντι από την Φωκίονος, οι σκάλες μια γέφυρας που περνάει πάνω από το «σιδερένιο ποτάμι» του Ηλεκτρικού, σε καλούν να τις ανέβεις. Να σε οδηγήσουν σε μια άλλη κρυμμένη αυλή, πίσω από το μονοπάτι στην άκρη της πόλης.

Ίσως αν σταθείς προς την Αλιπέδου, ψηλά στην γέφυρα αυτή, να δεις σαν από μια ασπρόμαυρη ταινία του ’50 το κοντραμπάντο της εποχής. Οι πρωταγωνιστές λίγο αλλάζουν, αλλά το σενάριο μένει το ίδιο. Ένας ξεπεσμένος, ή στα όρια της φτώχειας Πειραιώτης, θα έλθει με το μηχανάκι του να αγοράσει λαθραία και συνεπώς φθηνότερα τσιγάρα. Ο πωλητής, αλλά και ο τσιλιαδόρος συνεργός του πάνω στη γέφυρα, είναι μάλλον Πακιστανοί, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Όπως άλλωστε μικρή σημασία έχει και το γεγονός ότι περνώντας από τη γέφυρα πάνω από το «ποτάμι» του Ηλεκτρικού και βγαίνοντας προς την άλλη πλευρά, προς την Κόνωνος, το μόνο που ακούς είναι το τρένο κάτω από τα πόδια σου.
Έτσι κι αλλιώς περπατώντας στην Αλιπέδου νιώθεις σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Κι θέλεις που και που αυτό το ακαθόριστο «γκραπ-γκραπ, γκραπ-γκραπ» του Ηλεκτρικού να σε ξυπνά και να σου θυμίζει ότι περπατάς στον Πειραιά του 21ου αιώνα.

Αναγνώστης Κέντρος

24 Feb 2017 13:49
Βίοι αντίθετοι

Είναι αρκετά τα σημεία, κυρίως στον κεντρικό Πειραιά, που ανάμεσα σε πολυκατοικίες, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες, στριμώχνονται ζευγάρια μεγάλων κατοικιών, νεοκλασικών συνήθως, που πασχίζουν να κρατήσουν τη μνήμη περασμένων εποχών.

Read more...
18 Feb 2017 13:01
Βόλτα πρώτης προβολής

Αν κάτσει κανείς να μετρήσει όλους τους κινηματογράφους, Α’ προβολής, Β’ προβολής ή συνοικιακούς και θερινούς που είχε ο Πειραιάς τη δεκαετία του ’60 και του ’70, θα χάσει το λογαριασμό.

Read more...
12 Feb 2017 19:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
05 Feb 2017 20:37
«Το Φαρμακείο του Βαγγέλη»

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ένας νεαρός με μαύρο μούσι, μαύρο μαλλί σχεδόν αφάνα, φορώντας σανδάλια και συνοδευόμενος από τον επίσης νεαρό τότε δικηγόρο Πειραιά (πολλά χρόνια αργότερα δημοτικό σύμβουλο με το Λιμάνι της Αγωνίας), Γιάννη Καρδαρά, έμπαινε στο ιστορικό φαρμακείο

Read more...
04 Feb 2017 00:31
Στο μπαλκόνι της Πειραϊκής

Αν το Πασαλιμάνι είναι η «ψυχή του Πειραιά» και το Τουρκολίμανο το όμορφο «προφίλ» της πόλης, εκείνο που δεκαετίες τώρα θαυμάζουν οι ξένοι και γενικότερα οι επισκέπτες της, η Πειραϊκή, θα έπρεπε να είναι η καρδιά της.

Read more...
29 Jan 2017 18:49
Πάμε μια βόλτα στην μουσική και την πόλη;

Η Ελένη Κεχαγιόγλου από τον Ριζοσπάστη και το εξαιρετικό Dim Art (που όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν κανονικό κόμμα ευελπτιστούσε να γίνει site παραγωγής πολιτιστικής πολιτικης) θυμάται τον γεννημένο στις 29 Ιανουαρίου στον Πειραιά μεγάλο ελληνα μουσουργό Mενέλαο Παλλάντιο.

Read more...
24 Jan 2017 11:12
Αστέρια κι αστεράκια...

Προσπαθώ να βρω μεταπολεμικούς «σταρ» που να είναι ταυτόχρονα αυθεντικοί Πειραιώτες.
Οπωσδήποτε ήταν ο θρυλικός Μουράτης. Γέννημα – θρέμμα Καμινιώτης (στη Σούδα, για την ακρίβεια, ήταν το σπίτι του),

Read more...
17 Jan 2017 11:44
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)