Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Mon24042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Στην Τερψιθέα, τον ...ισθμό του Πειραιά

1 terpsithea dromos

Η πλατεία Τερψιθέας, η δεύτερη κεντρική πλατεία του Πειραιά, ξεχωρίζει για δυο λόγους. Ο ένας είναι για τους τέσσερεις κήπους, αρκετά καλά διατηρημένους.

Ο δεύτερος είναι γιατί στεκόμενος στην διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου και Β’ Μεραρχίας, έχει κανείς το μάλλον σπάνιο προνόμιο να μπορεί, από τη μια πλευρά να δει το Πασαλιμάνι με τα κότερά του κι από την άλλη το κεντρικό λιμάνι με τα μεγάλα επιβατηγά και τα κρουαζιερόπλοια. Είναι ένας ισθμός στην καρδιά του Πειραιά και στην εποχή που η μονοδρομημένη Β’ Μεραρχίας αποτελεί βασικό άξονα εξόδου από το Πειραϊκό «Σίτι» προς την Λαμπράκη και την Αθήνα, το χαρακτηριστικό αυτό γεωγραφικό γνώρισμα της Τερψιθέας είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο που την συνδέει με το παρελθόν της.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, για την ακρίβεια το 1851, ο τότε δήμαρχος Ομηρίδης Σκυλίτσης θέλοντας να φυτέψει δένδρα στην περιοχή ανακάλυψε πολλές δεξαμενές και το αρχαίο υδραγωγείο που σώζεται ακόμα δίπλα στην Αγγλικανική Εκκλησία, αφού ευτυχώς δεν χτίστηκε πάνω του μια Ράλλειος, όπως αρχικά προβλεπόταν. Άλλο θέμα βέβαια είναι το γεγονός ότι, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αρχαία της πόλης, δεν έχει αναδειχθεί.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια, η περιοχή, το «Πάνθεον» όπως ονομαζόταν αρχικά, έγινε αγαπημένος τόπος περιπάτου για τους Πειραιώτες, ενώ αφού χτίστηκαν επιβλητικές μαρμάρινες σκάλες προς το λιμάνι, η περιοχή έφερνε σε μια μεσογειακή εκδοχή της αριστοκρατικής Οδησσού. Οι εξηντάρηδες θυμούνται ότι εκεί στήθηκαν οι πρώτες και μοναδικές κούνιες – παιδική χαρά της εποχής – σε ολόκληρο τον Πειραιά.

Επίσης θυμούνται ακόμη και οι σημερινοί πενηντάρηδες το σινεμά «Τερψιθέα» στην διασταύρωση Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο Εμπορικό Κέντρο. Ο κινηματογράφος εκείνος, ένας από τους πολλούς πρώτης προβολής που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου από το κέντρο του Πειραιά, έγινε σχεδόν θρυλικός για τα μουσικά πρωινά του τις Κυριακές της δεκαετίας του ’70. Στη σκηνή του είχε φιλοξενηθεί το σύνολο σχεδόν των συγκροτημάτων της ελληνικής ροκ, αποτελώντας μια εστία -μουσικής έστω- αντίστασης στον αυταρχισμό των χρόνων της Χούντας, αλλά και αμέσως μετά.

Κι ακόμη κάποιοι θυμούνται κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τα golden boys της εποχής, αλλά και διάφορα βαριά μούτρα της Τρούμπας να κατεβαίνουν με τα αυτοκίνητά τους τις μαρμάρινες σκάλες σε ένδειξη νεοπλουτισμού ή απλώς ψευτομαγκιάς. Οι εμβληματικές αυτές σκάλες θάφτηκαν επι Χούντας κάτω από την Β’ Μεραρχίας και πλέον είναι πολυτελή αυτοκίνητα εφοπλιστών και στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων αυτά που περνάνε από πάνω τους.

Ο ιδιοφυής πρώην δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης, που τόσο αδίκησε τον εαυτό του και τόσο αδικήθηκε, μου έλεγε κάποτε ότι αφού είναι αδύνατον για την λειτουργία της πόλης να μην λειτουργεί ως δρόμος που ενώνει το λιμάνι με το Πασαλιμάνι η Β’ Μεραχίας, θα μπορούσαν να ενώνονταν υπογείως τα δυο τμήματα της κάτω πλατείας προς το λιμάνι και να αποκαλυφθεί έτσι μέρος τουλάχιστον από τις μνημειακές εκείνες σκάλες. Μια ιδέα, παρακαταθήκη ίσως για το μέλλον, γιατί με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν μπορεί να τη συζητήσει κανείς.

Η πλατεία Τερψιθέας και η ευρύτερη περιοχή είναι μια γειτονιά «περίπου». Περίπου κέντρο, περίπου Πασαλιμάνι, περίπου λιμάνι, περίπου κατοικίας, περίπου γραφείων, περίπου Τρούμπα. Θα μπορούσε να την δει κανείς και σαν γέφυρα που σε οδηγεί από το ένα μέρος στο άλλο. Από τα γραφεία του λιμανιού στις πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα που ακριβαίνουν, όσο κατεβαίνεις προς το Πασαλιμάνι. Ερχόμενος από του Βρυώνη περνάς οπωσδήποτε από αυτή τη «γέφυρα» για να βγεις στο Δημοτικό. Αυτήν πρέπει να κατέβεις για να φτάσεις στην Τρούμπα και να ανέβεις για να βγεις στα καφέ του κέντρου. Αν και η πρόσφατη ανάπλαση του πεζόδρομου της Παλαιολόγου δείχνει να ξαναζωντανεύει την γειτονιά, μετράει ήδη δυο εστιατόρια και δυο καφέ στην κάτω πλευρά κι άλλα δυο-τρία στην πάνω πλευρά της πλατείας. Μιας πλατείας που φιλοξενεί ένα αυτοσχέδιο, ερασιτεχνικό θερινό σινεμά κάποιες καλοκαιρινές βραδιές. Που έχει το επίσης σπάνιο προνόμιο να διαθέτει Σύλλογο Φίλων των Κήπων της Τερψιθέας!

Μιας πλατείας που σώθηκε χάρις στην γενικευμένη αντίσταση πολιτών του Πειραιά από ένα σχεδόν παρανοϊκό σχέδιο, που ήθελε τους δύο κάτω κήπους, τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, να μετατρέπεται σε πάρκινγκ. Εκεί, στο γύρισμα του αιώνα, το σχέδιο αυτό ευτυχώς απέτυχε. Και ευτυχώς τρεις επόμενες δημοτικές αρχές, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, ποτέ δεν το επανέφεραν.

Αναγνώστης Κέντρος

17 Apr 2017 19:15
Στη Σούδα...

Αν μη τι άλλο η γειτονιά έχει ηρωικούς δρόμους. Επονιτών, Σαραντοπόρου, αλλά και Ανδρέα Μουράτη! Ορίζεται κι όλας από λεωφόρους με ηρωικά ονόματα, Γρηγορίου Λαμπράκη από τη μια, Καραολή και Δημητρίου από την άλλη!

Read more...
10 Apr 2017 10:47
Διαδρομές νοσταλγίας

Θυμάται κανείς το 20; Το 21; Δεν μιλάμε για κάποιο παιχνίδι χαρτιών, αλλά για τους κωδικούς αριθμούς λεωφορείων με τους οποίους μεγάλωσε και μετακινήθηκε μέσα στην πόλη η γενιά του ’60 και του ’70.

Read more...
07 Apr 2017 10:40
Τουρκολίμανο: Ονόματα, πρόσωπα και Ιστορία

Στέκομαι στην Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Παύλου) με την πλάτη στον Προφήτη Ηλία κι αγναντεύω τον Σαρωνικό. Πίσω μου ακριβώς η μεγάλη Οικία Ζωιτάκη. Μπροστά μου, μέχρι κάτω στο Τουρκολίμανο, ο οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός

Read more...
02 Apr 2017 11:44
Το φάντασμα του Πύργου

Υπαρχει ένας μύθος, ότι επί Χούντας έγιναν έργα στον Πειραιά. Ο μύθος αυτός έχει αντοχή στον χρόνο και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί μισόν αιώνα αργότερα, ο δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης

Read more...
26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)