Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά σε κρίσιμες επιλογές

1 katefthynseis 2

Του Πολιτικού Αναλυτή Ζαχαρία Ζούπη

Το θέλει δεν το θέλει η Κυβέρνηση, έχουμε εισέλθει για τα καλά σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2017 θα πραγματοποιηθούν. Πρόκειται για άλλη μια ήττα της Κυβέρνησης αφού μέσα σ΄αυτό το κλίμα δεν μπορεί να αιφνιδιάσει κανένα , ενώ η πεποίθηση ότι οι χειρισμοί της για την δεύτερη αξιολόγηση ήταν το λιγότερο ατυχείς της αφαιρεί και την δυνατότητα να δραματοποιήσει τις καταστάσεις, να πολώσει τουλάχιστον όσο θα ήθελε. Το μόνο που της μένει είναι η λάσπη και οι φλυαρίες για διαπλοκή, για μάχες που έδωσε, για τους κακούς παλιούς. Δεν φαίνεται όμως να πείθει πια κανένα.

Ας σκεφτούμε, ότι των δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου είχε προηγηθεί το «δώρο» στους συνταξιούχους , οι ηρωικές δηλώσεις ότι δεν θα δίνουμε λογαριασμό στους ξένους, η «σύγκρουση» με το Δ.Ν.Τ . Ποιον όμως να πείσει ο Α.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν παραδέρνει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις; Την ίδια στιγμή που έκανε τα παραπάνω , όλοι ήξεραν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο φέτος με βάση τον Προυπολογισμό που ψήφισαν οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας , μάθαιναν ότι ο Τσακαλώτος έστελνε επιστολή που δήλωνε ότι δεν θα το ξανακάνει με το «δώρο» και μάλιστα ότι αν χρειαστεί ο κόφτης θα ξεκινήσει από τους συνταξιούχους (!), όταν την ώρα που σκιαμαχεί με τους εταίρους έχει συμφωνήσει δυσθεώρητα πλεονάσματα ου οδηγούν σε νεα μέτρα αλά Δ.Ν.Τ. Κανένας δεν πιστεύει καποιον που λέει ταυτόχρονα κάτι μαζί με το αντίθετό του. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου φαίνεται να έχει μπερδευτεί και να βρίσκεται σε πανικό και αυτό οδηγεί σε κατάρρευση .

Είναι λογικό βέβαια. Η τελευταία φουρνιά των ερευνών δείχνουν ότι έχουν παγιωθεί ορισμένα πολύ βασικά δεδομένα που δεν ανατρέπονται πια.
- Η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σίγουρη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ,με την παράσταση νίκης να φτάνει σε επίπεδα 75%-80%
- Η Ν.Δ προηγείται πια με διψήφια διαφορά ,διαφορά που σταδιακά διευρύνεται. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει είναι διπλάσια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ !
- Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται στα επίπεδα του 15%- 17% , που σημαίνει ότι και στις καλύτερες συνθήκες γι αυτόν δεν φτάνει καν το 20% που στελέχη του είχαν θεσει ως γραμμή άμυνας
- Περίπου το 80% θεωρεί ότι η προσωπική και συνομική για την χώρα κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 ότι η ελπίδα που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε θυμό, απογοήτευση, φόβο για το αύριο .Άλλωστε αντίστοιχο ποσοστό κρίνει αρνητικά την πορεία της Κυβέρνησης κατά την διετία που συμπλήρωσε.
- Περίπου δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον εγκαταλείπουν η εκφράζονται αρνητικά γι αυτόν και τα πεπραγμένα του

Πως λοιπόν να πορευτεί έτσι μια Κυβέρνηση που καθημερινά απομονώνεται όλο και περισσότερο; Πως να διαπραγματευτεί όταν αυτοί που συνομιλεί γνωρίζουν πολύ καλά ότι και καλά δεν τα πήγε ως προς την τήρηση των μνημονιακών προβλέψεων , αλλά και ότι τελεί πια εν αδυναμία; Ασφαλώς και δεν μπορεί να συνεχίσει. Το καλύτερο για την ίδια και την χώρα θα είναι να πάει σε εκλογές . Αν μη τι άλλο, γιατί πρέπει να κατανοεί ότι κάθε μέρα πια που παραμένει στην εξουσία απαξιώνεται και περισσότερο,χάνει περισσότερο. Ας προσέξει δε,ότι αν κάποια στιγμή έβαζε την «γραμμή άμυνας» στο 20%, συνεχίζοντας έτσι και έχοντας να πάρει πολύ επώδυνες για την κοινωνία αποφάσεις , το πιθανότερο είναι αυτή να πάει στο 10%. Αν όχι τώρα , το πολύ σε κανα εξάμηνο. Ο δε Α.Τσίπρας ας σκεφτεί,ότι υπάρχει πια ένα 65%-70% που θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα....

eep logo